OSN popisuje migraci jako něco dobrého a blahodárného. My na to máme jiný pohled, uvedl maďarský šéf diplomacie

02.02.2018 6:03

Visegrádská skupina (V4) by měla předkládat vlastní řešení problémů EU, řekl český ministr zahraničí v demisi Martin Stropnický (ANO) po jednání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártem. Informovala o tom ČTK.

OSN popisuje migraci jako něco dobrého a blahodárného. My na to máme jiný pohled, uvedl maďarský šéf diplomacie
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko by neměly podle něho společně mluvit pouze o tom, co odmítají, ale také přicházet s vlastními návrhy. Spolupráci V4 oba šéfové diplomacie ocenili. Szijjártó dodal, že Budapešť si cení české pomoci při zvládnutí migrace. Znovu také odmítl globální pakt o migraci, který připravuje OSN.

Ministři v Černínském paláci mluvili o potřebě zemí Visegrádu důrazně prosazovat v EU společné pozice. „A to nejen tím, že budeme říkat, co všechno odmítáme, ale především tím, že budeme předkládat vlastní konsenzuální návrhy, jak problémy, kterých v Unii není málo, řešit,“ řekl šéf české diplomacie. „To se týká i onoho pověstného Dublinu IV,“ zmínil Stropnický připravovanou reformu migrační politiky EU.

Země V4 společně odmítaly přijmout jako řešení vlny nelegální migrace přerozdělovací kvóty. Maďarsko, Česko a Polsko jsou kvůli nedodržení kvót v soudním sporu s Evropskou komisí. Budapešť svůj odpor k migraci vyjádřila také v souvislosti s přípravami globálního paktu o migraci, kterým se zabývá OSN.

„Tento balíček OSN popisuje migraci jako něco dobrého a blahodárného a jako nezastavitelný proces. My na to máme jiný pohled, podle nás je migrace nebezpečná, musíme se jí bránit,“ uvedl dnes Szijjártó. Dodal, že Stropnického o tomto postoji Maďarska informoval. Pokud OSN na začátku března předloží návrh, který nebude v souladu s maďarským pohledem, země se debat dál nebude účastnit, doplnil Szijjártó. Z jednání o paktu o migraci již před měsícem vystoupily Spojené státy.

Stropnický a Szijjártó po společném jednání pochválili ekonomické vztahy obou zemí. Stropnický vidí další možnosti pro spolupráci například ve zbrojním průmyslu. Maďarský ministr zahraničí byl první protějškem, kterého Stropnický oficiálně přivítal v Černínském paláci od svého jmenování do funkce.

Sijjártó se v Praze setkal také s ministryní obrany Karlou Šlechtovou (ANO). Věnovali se mimo jiné bezpečnostní situaci ve světě a tématům nadcházejícího zasedání ministrů obrany NATO v Bruselu.

Předtím maďarský politik jednal s ministryní práce Jaroslavou Němcovou (ANO). Mluvili spolu o rodinné politice a zaměstnávání. Česko má nyní nejnižší nezaměstnanost v EU. Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat v prosinci dosahovala 2,3 procenta. Maďarsko mělo 3,9 procenta. Průměr osmadvacítky je 7,3 procenta. Podle odhadů ministerstva financí česká ekonomika loni rostla o 4,3 procenta, letos by to mělo být o 3,4 procenta.

„Vždy jsme obdivovali český hospodářský růst a výkon. Chápeme, že ČR má vlastní hospodářský model, také máme vlastní. Zaměřujeme se na zaměstnávání a pracovní sílu,“ uvedl šéf maďarské diplomacie. Dodal, že ekonomiky už narazily na přirozenou míru nezaměstnanosti a chybějí jim pracovníci. Podle Němcové obě země chtějí spolupracovat, a to v hledání opatření na podporu rodin i zaměstnanosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…