Obama chválil Čínu za stabilitu. Toto tím vyvolal v Česku

12.11.2014 10:51

Jak již včera ParlamentníListy.cz informovaly, na právě skončeném summitu APEC v Pekingu došlo k mnoha zajímavým setkáním světových státníků. Pozornost celého světa se samozřejmě nejvíce soustředila na amerického, čínského a ruského prezidenta.

Obama chválil Čínu za stabilitu. Toto tím vyvolal v Česku
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Anketa

Které velmoci věříte nejvíce?

10%
87%
3%
hlasovalo: 252890 lidí

Bílý dům potvrdil, že k několika neformálním schůzkám mezi oběma státníky během summitu došlo. Obama a Putin spolu krátce hovořili o ožehavých otázkách spojených s krizí na Ukrajině, ale i o Sýrii a Íránu. Ze záběru kamer přítomných novinářů však bylo zřejmé, že vztahy mezi oběma politiky rozhodně nejsou nijak vřelé. Obama i Putin budou mít další možnost pokračovat v diskuzi ještě tento týden na summitu G20, který se koná v australském Brisbane. Obamova administrativa se však nechala slyšet, že na této akci není v plánu žádná oficiální schůzka mezi oběma vůdci.

Americká média dále informují o dohodě mezi Spojenými státy a Čínou, podle které by obě země měly v příštích deseti až patnácti letech snižovat emise skleníkových plynů. Obě země se přitom podle informací deníku The Washington Post podílejí na světové produkci skleníkových plynů ze 45 %. „Spojené státy a Čína ukázaly, že jsou světovými lídry v boji proti klimatickým změnám. Jsem velmi rád, že jsme dnes podepsali tuto historickou dohodu," prohlásil Obama v Pekingu. Neméně přelomová je potom dohoda o odstranění cla na desítky high-tech výrobků, která by mohla zvýšit objem obchodu mezi oběma zeměmi a přinést nová pracovní místa.

Barack Obama nezakrýval, že jednáním s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem přikládá značný význam. Slovy chvály na adresu hostitele summitu APEC Obama rozhodně nešetřil. „Rád bych posunul vztahy mezi Spojenými státy a Čínou na novou úroveň. Spojené státy velmi těší fakt, že je nyní z Číny prosperující země, kde vládne stabilita a mír," prohlásil Obama na pekingském summitu APEC. Hlavním výstupem celého summitu je však shoda všech zúčastněných na vytvoření zóny volného obchodu. Podle čínského prezidenta je nutné APEC otevřít zbytku světa.

Přesto je rivalita mezi Spojenými státy a Čínou patrná. Dokládá ji především chystaná obchodní dohoda Transpacifické partnerství (TTIP), jejíž vznik inicioval Washington. Pod tuto dohodu by mělo připojit svůj podpis jedenáct oslovených zemí, mezi kterými ovšem chybí Čína. Americká média hovoří o tom, že hlavním účelem této dohody je eliminovat hospodářský i politický vliv Číny. Tyto snahy samozřejmě Čína přijímá s nelibostí a nejspíš je neponechá bez odezvy. „Pokud Spojené státy nechtějí, aby byla Čína součástí TTIP, tak si jednoduše založíme své vlastní obchodní společenství," vyjádřil se pro Fox News vlivný čínský ekonom Li Wei.

Na CNN si zase povšimli i poněkud nevážnějších aspektů summitu APEC. Na svém webu prezentují krátkou videosmyčku, na které ruský prezident Vladimir Putin pomáhá manželce čínského prezidenta přetáhnout přes záda kabát, aby jí nebyla zima. Toto gentlemanské gesto však bylo v čínské státní televizi vystřiženo. Na čínských sociálních sítích se uživatelé ptají, jestli skutečně čínského prezidenta zastoupil jeho ruský protějšek.

Do centra pozornosti se však nechtěně dostal i Barack Obama. Terčem kritiky se stala skutečnost, že jako jediný státník využil k přepravě vlastní vůz, zatímto ostatní přijeli na červený koberec v předem připravených čínských limuzínách. Ještě větší pozdvižení však vzbudila jeho údajná „přílišná ležérnost a žvýkání na veřejnosti“, které podle některých čínských komentátorů neodpovídalo slavnostním okamžikům summitu. „Uspořádali jsem setkání na vysoké úrovni a uprostřed slavnostního zahájení najednou vidíme, jak vystupuje Obama ze svého auta a žvýká jako nějaký šupák," napsal na čínské sociální síti profesor žurnalistiky z pekingské univerzity Yin Hong.

Obamovo prohlášení o mírumilovné Číně a její stabilitě neušlo ani některým českým komentárům, politikům a osobnostem veřejného života. Vesměs dávají Obamovu návštěvu Číny do souvislosti s nedávnou návštěvou v této zemi prezidenta Miloše Zemana. Na toho se snesla velká vlna kritiky za to, že údajně v Číně nehovořil o lidských právech a vychvaloval její stabiltu. „Jsem zvědavý, jak ho za to ztrhá pražská kavárna v čele s Mr. ProMoPro a dalšími," vyjádřil se na adresu amerického prezidenta Jaroslav Foldyna z ČSSD. V ironickém duchu reaguje i jeho někdejší stranický kolega Martin Pecina, který vyzývá nejhlasitější kritiky prezidenta Zemana Karla Schwarzenberga, Miroslava Kalouska, Martina Bursíka a Michaela Kocába, aby se „do Obamy pořádně obuli".

„Představte si, že byl Obama v Číně a nevyhlásil jí válku. Ani neoddělil Tibet. A obávám se, že o lidských právech to také nebylo. Myslím, že by měla topka a LES uspořádat demonstraci před Bílým domem. Lidská práva jsou přece univerzální věc!" komentuje Pecina. Přídává se i bývalý pražský primátor a exčlen ODS Jan Koukal. „To jsem blázen. Do Číny jezdí politici z Japonska, Německa i Francie a jen ten náš prezident tam prý podle novin dělá ostudu. Ten svět se zbláznil?"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…