Obamo, bouří se u vás černoši: Uštěpačné komentáře z Ruska i drsný názor z USA

26.11.2014 11:41

V srpnu zastřelil v americkém městě Ferguson policista při výkonu služby černošského mladíka Michaela Browna. Včera rozhodla velká porota o tom, že policejní důstojník Darren Wilson nebude obviněn. Toto rozhodnutí vzbudilo bouřlivé ohlasy nejenom ve Spojených státech. Tady jsou některé z nich.

Obamo, bouří se u vás černoši: Uštěpačné komentáře z Ruska i drsný názor z USA
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Anketa

Které velmoci věříte nejvíce?

10%
87%
3%
hlasovalo: 252890 lidí

Osmnáctiletý Michael Brown byl zastřelen policistou na začátku letošního srpna a od té doby žije touto kauzou celá Amerika. Situaci příliš nepomohlo ani to, že v blízkosti Fergusonu byl asi dva týdny nato zabit další černošský mladík. Celý případ se včera projednával u soudu v okresním městě St. Louis ve státě Missourri.

Na rozhodnutí neobvinit policejního důstojníka Wilsona se shodla dvanáctičlenná porota. Její složení prakticky kopírovalo demografickou strukturu v daném okresu. Tvořilo ji devět „bělochů“ a tři Afroameričané. V americkém právu je běžné, že v některých případech může o zahájení procesu rozhodnout právě porota. Pro vyjádření společného rozhodnutí bylo nutné, aby se na konečném resumé shodlo alespoň devět členů poroty, což se také stalo.

Krátce po oznámení rozhodnutí velké poroty státním žalobcem došlo ve městě k masovým nepokojům. Protesty odsuzující rozhodnutí poroty se zvrhly v rabování a ničení veřejného i soukromého majetku. V ulicích města byly zapalovány a ničeny automobily. V okolních obchodech byly rozbíjeny výkladní skříně. Došlo k několika potyčkám s místní policií, které se však nakonec podařilo zavést ve městě pořádek.

Komentáře k Fergusonu přicházejí ze všech stran. Konzervativní komentátor Patrick J. Buchanan si všímá transparentů s nápisy „Žádná spravedlnost, žádný mír". Podle jeho názoru však pod pojmem spravedlnost rozumí autoři tohoto hesla pouze to, že musí být policista odsouzen na doživotí. Buchanan upozorňuje, že takovým způsobem spravedlnost v USA nefunguje, a obává se rostoucího rasismu uvnitř černošské komunity „Přitom od roku 1964, kdy začal platit nový zákon o občanských právech, dosáhli afroameričané pokroku v mnoha oblastech lidského konání. Stali se z nich úspěšní herci, umělci, politici, vědci atd. Když jsem ale viděl nenávist uvnitř černošské komunity ve Fergusonu, domnívám se, že rasová nenávist vůči bílé většině je větší než kdy předtím.“

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Buchanan cituje Juana Williamse z Fox News, který se ve vysílání ptal, kde jsou nyní vůdci černošské komunity, aby následné násilnosti ve Fergusonu odsoudili. „Ano, kde teď jsou? Mnozí z nich se raději podbízejí davu a odsuzují státního zástupce i velkou porotu. Samozřejmě přitom také poukazují na policii města Ferguson. Ale mají svázaný jazyk v případě, kdy mají odsoudit násilnické chování černošské mládeže. Odsouzení tohoto nepřístojného chování však nepřichází ani od Obamových spolupracovníků,“ kritizuje Buchanan.

Svůj názor do veřejné diskuze přidal i známý americký kritik Obamovy administrativy Paul Craig Roberts. Ten se domnívá, že celý problém nemá jen rasistické kořeny. Jde prý o mnohem víc. „Po událostech z 11. 9. 2001 se policie militarizovala, protože byla v zákonech i Ústavě odstraněna jakákoli její zodpovědnost. Policie nováčky ve svých řadách učí, že veřejnost, zejména podezřelí z trestného činu, jsou potencionální hrozbou pro policii. Podle těchto nových pravidel má policie právo uplatňovat na podezřelém násilí, které následně vysvětlí tak, že musela být zajištěna bezpečnost policisty. Policii beztrestně prochází vraždy na nevinných, kteří přitom neudělali nic špatného,“ upozorňuje Roberts.

Celý text v angličtině je ZDE.

K událostem se však samozřejmě vyjadřují i přední americká média. V editorialu prestižního deníku The New York Times (NYT) je například kritizován státní zástupce Robert McCulloch, kterému byl celý případ přidělen. Kauzu podle amerického deníku pojal nejhorším možným způsobem. „Za prvé odmítl odstoupit od případu ve prospěch zvláštního zástupce, který mohl být jmenován guvernérem státu Missouri. Měl rovněž nejdříve vést vyšetřování a na základě získaných poznatků vydat porotě doporučení. Veškerou svoji práci tak přesunul na porotu a svým neortodoxním přístupem podkopává důvěru veřejnosti v objektivní vyšetřování,“ píše The New York Times. Znepokojující je údajně i to, jak dlouho trvalo slyšení poroty. „Za normálních okolností může být vše vyřešeno za několik dní. V tomto případě se řízení protáhlo na neuvěřitelné tři měsíce,“ všímá si americký deník.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Podle The New York Times bylo zabití Michaela Browna pro černošskou komunitu ve Fergusonu poslední kapkou. „Není tajemstvím, že policie v okresním městě St. Louis se záměrně zaměřuje na příslušníky černošské komunity. Vybrané pokuty za drobné i vážnější přestupky mají za následek bankrot a kriminalizaci celé komunity. Policie je tak oprávněně vnímána jako cizí okupační síla, jež je symbolem státem podporovaného zneužívání moci,“ kritizuje NYT a přidává statistiku, podle které jsou mladí černoši v jedenadvacetkrát větším nebezpečí, že budou zastřeleni policií, než stejně staří souputníci z řad bílé většiny.

Vedle amerických médií a komentátorů však kauza Ferguson neunikla ani zájmu ruských médií. V jednom ze svých příspěvků pokrývajících nepokoje ve Fergusonu se zpravodajská televize RT věnuje reakcím demonstrantů na přítomné novináře. V textu s titulkem „F**ck CNN!“ upozorňuje ruská televize na moment, kdy v živém vstupu reportér CNN přišel o mikrofon, který mu vzali zdejší demonstranti, a svoji kritiku postojů vlivného televizní kanálu okomentovali lapidárním „Fuck CNN!“. V textu se objevují i další odkazy na videa, která kolují po sociálních sítích i YouTube.com. Televize na jednom z videí ukazuje i živý vstup své spolupracovnice, která je v jeho průběhu zraněna letícím kanystrem na benzín.

Celý text v angličtině na RT najdete ZDE.

Leonic Beršidskij na serveru agentury Bloomberg zase píše o tom, že ruská média o nepokojích ve Fergusonu údajně informují se značnou škodolibostí. Ruská média podle Beršidského prezentují celý případ jako příběh o použití hrubé síly vůči neprivilegovanému příslušníkovi černošské menšiny. Je to prý obrázek americké spravedlnosti. „Rusko a Ukrajina si však své případy podobné těm ve Fergusonu prožily již minulý rok. Na Ukrajině byla loni v červnu ve městě Vradievka znásilněna a málem usmrcena mladá žena dvěma místními policisty. Lékařské důkazy však byly zfalšovány a svědci byli umlčováni. Až teprve poté, co místní obyvatelé zaútočili na policejní stanici, byl hlavní podezřelý předán spravedlnosti a později odsouzen na 15 let vězení,“ upozorňuje Beršidskij.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„V ruském městě Pugačev zase v červenci 2013 zavraždil v hádce kvůli dívce čečenský mladík zdejšího rodáka. Místní obyvatelé byli nespokojeni s konáním úřadů, zablokovali ulice a požadovali, aby byla zdejší čečenská komunita vyhoštěna. Do města byli poté posláni příslušníci mírových sil, aby zabránili vůdcům místních nacionalistů páchat další násilnosti. Policie mezitím zatkla dva podezřelé komplice čečenského vraha. O devět dní později konflikt skončil. Na sociálních sítích se objevovaly názory, že to byla jedna z lekcí udělená ruským orgánům, které vyvíjejí aktivitu až poté, co jsou k tomu přinuceny," popisuje Beršidskij.

reklama

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …