Obamova nástupce čeká neveselý svět, píše americký konzervativec

14.06.2015 16:58

Americký konzervativní publicista Patrick Joseph Buchanan, jenž je jedním ze zakladatelů magazínu The American Conservative, v textu právě pro tento časopis konstatuje, že Spojené státy promrhaly postavení velmoci, které získaly po rozpadu Sovětského svazu. Nyní prý USA čeká nevyhnutelný ústup ze slávy právě ve stopách Sovětského svazu. Obamův nástupce v prezidentském úřadě totiž narazí na zcela nové poměry ve světě.

Obamova nástupce čeká neveselý svět, píše americký konzervativec
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

„Zamysleme se, jaký svět zdědí příští americký prezident,“ píše Buchanan. „Severní Korea, nyní ovládaná třicetiletým megalomanským maniakem, je vyzbrojena bojovými raketami s nukleárními hlavicemi. Z Číny se stává velká asijská mocnost, která uplatňuje svůj vliv v okolních mořích a buduje námořní a vzdušné síly, jež způsobí konec americké nadvlády v Pacifiku, budované od roku 1945. Vladimir Putin modernizuje ruské střely, posílá lodě a letadla do vod a vzdušného prostoru NATO a podporuje separatisty na východě Ukrajiny,“ pokračuje v popisu situace konzervativec.

Celý text najdete zde

Pro nového amerického prezidenta to rozhodně není žádná růžová vyhlídka. Přitom se ještě mezi lety 1989 až 1991 zdálo, že Spojené státy nemají ve světě rovnocenného soupeře. Byla to pravda, ale tato moc byla promrhána v různých intervenčních válkách, jejichž důsledkem je neodvratné zmenšení vlivu Washingtonu ve světě. Klesá i akceschopnost NATO, protože zdaleka ne všichni členové aliance investují do svých armád to, co by měli. Spojené státy nemohou dostát všem svým závazkům, které je zavazují chránit spojence v Evropě i v jihovýchodní Asii.

K dovršení všeho zlého spolu začaly spolupracovat Čína a Rusko, s nimiž se v sedmdesátých letech minulého století podařilo Spojeným státům dospět k separátním dohodám o spolupráci. Přesto se Spojené státy pokoušely stále více rozšiřovat svůj vliv, a to nejen na hranice Ruska s pomocí různých barevných revolucí. Slabost USA se ale projevila v okamžiku, kdy už zjevně nestačí bojovat se všemi teroristy a zároveň s bývalým důstojníkem KGB, který se postavil Washingtonu na odpor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…