Obavy redaktora Macháčka: EU se nereformuje, každý chce dělat něco úplně jiného

06.10.2017 7:37

Ekonom Anatole Kaletsky sepsal o Evropské unii text, který zaujal i Jana Macháčka z Lidových novin. Rozhodl se proto tento text přiblížit českým čtenářům. Praví se v něm, že pokud se chce Evropská unie pohnout kupředu, musí vést boj hned na čtyřech frontách.

Obavy redaktora Macháčka: EU se nereformuje, každý chce dělat něco úplně jiného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Pokud chce EU odvrátit krize, které ji pravděpodobně čekají, musí podle ekonoma Kaletského „bojovat“ hned na čtyřech frontách, napsal expert pro Project Syndicate. Na německé frontě, na francouzské frontě, na britské frontě a na bruselské frontě.

Co tím ekonom přesně myslí? „Francie musí uvolnit a liberalizovat přeregulovanou ekonomiku a excesivní veřejné výdaje. Německo se musí vzdát svých dogmat ohledně fiskální přísnosti a monetární politiky. Británie se musí vzdát koketerie s nacionalismem a zmírnit postoj vůči migraci zevnitř EU. A představitelé Unie se musí vzdát své obsese, která má tlačit členské země ke stále sevřenější unii, což je věc, která je nepopulární a kterou lidé v Evropě nechtějí,“ shrnuje Macháček v pátečním vydání deníku.

Pokud se takový boj měl podařit, německá kancléřka Angela Merkelová by nesměla být tak přísná v ekonomické oblasti, což by otevřelo prostor pro reformy ve Francii. Francouzský prezident Emmanuel Macron by na oplátku mohl krotit ty politiky, kteří touží po stále sevřenější Evropské unii. Macron se však nezdá být tím mužem, který by chtěl touhy po stále užší spolupráci v EU krotit. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker navíc nevypadá, že by se chtěl nechat zkrotit a že by chtěl slevit něco Velké Británii, která odchází z EU.

Z těchto důvodů je Macháček stran dalšího vývoje v EU poměrně skeptický. EU ví, že se musí nějak proměnit, ale představy jednotlivých hráčů se často natolik liší, že se jen těžko podaří najít konsenzus.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…