Občanská válka v USA? Jestli Trump obhájí, stejně ho nebudou poslouchat... Ladislav Jakl ukazuje na velmi vážnou věc

03.07.2020 16:09

Ameriku čeká dramatický až tragický konec roku 2020 a začátek roku příštího, říká Ladislav Jakl, bývalý tajemník prezidenta Václava Klause. Důsledky těchto příštích dramat můžou být dlouhodobé, ne-li trvalé. „A jak se v tornádu nadcházejících událostí budou zmítat USA, bude to mít tvrdé dopady na celý svět, a to včetně velmocí, které se považují za americké konkurenty,“ píše v komentáři na webu Institutu Václava Klause. Týdny těsně před prezidentskými volbami, zažijeme podle něj věci, které si dnes ještě ani neumíme představit.

Občanská válka v USA? Jestli Trump obhájí, stejně ho nebudou poslouchat... Ladislav Jakl ukazuje na velmi vážnou věc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl při Hovorech na pravici XIX. Tentokráte nejen o propagandě v médiích

K takové predikci Jaklovi postačil pohled na trajektorii, po které se americká politika a americká společnost pohybují nejméně posledních třicet let, a na gradaci této trajektorie v posledních třech letech. „O dramatech posledních tří měsíců ani nemluvím, ty vidí každý denně v přímém přenose,“ dodává.

Anketa

Má Zeman pravdu, že heslo ,,Black Lives Matter" je rasistické?

98%
2%
hlasovalo: 33269 lidí

Pro tyto nadcházející měsíce cosi velmi konkrétního plyne z dějů, které Amerika na vlastní kůži a celý svět v roli zúčastněného diváka zažily poslední tři roky, tedy v průběhu prvního prezidentského mandátu Donalda Trumpa: „Progresivní levice v minulých prezidentských volbách porážku nepřijala. A tak místo trpělivé přípravy převzetí moci o čtyři roky později začala okamžitě zuřit,“ píše Jakl.

„A zuřit způsobem, který kromě neustálého okopávání Trumpových kotníků měl ještě dva další, asi už méně zamýšlené efekty. Jednak tím liberální levice obnažila sama sebe jako hysterické, komplotářské a emocemi zmítané rozervance, především ale svými kobercovými salvami na prezidenta Trumpa zasáhla samy pilíře, na kterých stojí americká demokracie a americká státní idea,“ pokračuje.

Na mysli má Jakl neustálé a každodenní šíření konspiračních teorií, podle kterých je nenáviděný Trump nejen špatným prezidentem, ale je i spolčencem s temnými silami. „Tak dlouho bušili nejen do prezidenta, ale na samu podstatu americké státní moci, až se jim v očích významné části veřejnosti podařilo ji zcela znevěrohodnit,“ konstatuje někdejší Klausův mluvčí.

Následky vidíme dnes v amerických ulicích. Na totální znevěrohodnění amerického politického systému a jeho institucí v očích velké části Američanů však nedoplatí Trump. Nato doplatí americký stát a všichni Američané.

„Co nyní Američané v roli světové autority číslo jedna mají říkat teď, když základy, na kterých postavili svou vedoucí roli naší civilizace, si sami strhli z podstavců a naházeli do řek?“ ptá se Jakl. Že mají větší armádu? „Trochu málo k ohánění se morálním nárokem soudit druhé, řídit je a vnucovat jim svou vůli. Trochu málo k tomu, aby se příznivci velké americké ideje nezačali ve svých zemích cítit jako zrazení a opuštění sirotci,“ podotýká k americké měnící se pozici.

„Týdny těsně před prezidentskými volbami, tedy zhruba v říjnu, zažijeme věci, které si dnes ještě ani neumíme představit. To nebudou útoky jen na Trumpa. Schovává se za prezidentský úřad? Schytá to i s ním prezidentský úřad a jeho autorita. Schovává se za americkou federální moc? Schytá to i federální moc a její instituce. Útok bude totální, nekompromisní a nebude při něm ušetřen nikdo,“ upozorňuje Jakl s tím, že při něm nebudou ušetřeny konstitutivní prvky americké demokracie.

Anketa

Sledujete i letos seriál Chalupáři?

38%
62%
hlasovalo: 6550 lidí

Týdny po volbách (listopad, prosinec), zažijeme další frontální útok, tentokrát na princip svobodných voleb, očekává dál Jakl. „Budou se zpochybňovat výsledky, budou se nerespektovat, bude se přepočítávat, budou se blokovat. Celkový výsledek tak bude zpochybněn na celé příští volební období,“ poznamenává.

V případě, že Trump volby vyhraje, začnou se podle Jakla množit případy, kdy mnohá velká města, a možná i některé celé státy začnou odepírat poslušnost centrální vládě. Začnou nerespektovat působnost federálních orgánů na svém místě, obstruovat výkon jejich pravomocí a bojkotovat jejich rozhodnutí. Celistvost USA bude ohrožena.

„Uvidíme cosi velmi podobného, co Amerika zažila, když její část odmítla uznat výsledky voleb v roce 1860. Všichni víme, co následovalo,“ dodává Jakl.

Naopak v případě, že Trump nevyhraje, začnou odmítat novou federální moc jedinci. Opevní ve svých domovech a na svůj pozemek nebo „pozemek“ nepustí žádného federála. A protože takových budou miliony, země upadne do chaosu. Některé základní funkce veřejných institucí budou paralyzovány, protože nebudou nerespektovány. A dál? Tam už se bojím dohlédnout,“ uzavřel Jakl, kterému by neudělalo nic větší radost, než že by se nakonec ukázalo, že se spletl.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…