Obchodníci už několik měsíců mají nižší tržby. Ty ale zpomalily pokles

03.08.2012 14:07

Lidé stále šetří a méně utrácí. Dokládají to data, která zveřejnil Český statistický úřad. Podle něj klesly v červnu maloobchodní tržby meziročně o jedno procento. Je to několikátý pokles za sebou. Analytik Michal Kozub ale pro Český rozhlas vysvětlil, že důvodem je i to, že mnoho zákazníků se naučilo nakupovat v cizině.

Obchodníci už několik měsíců mají nižší tržby. Ty ale zpomalily pokles
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Maloobchodní tržby v červnu bez sezonního očistění meziročně klesly o jedno procento po květnovém poklesu o 2,1 procenta. Na poklesu se nejvíce podílel i nižší prodej pohonných hmot a potravin. Zveřejnil to dnes Český statistický úřad.

Analytik společnosti Home Credit Michal Kozub si myslí, že důvodem poklesu je to, že mnoho zákazníků se naučilo nakupovat v cizině. A to nejen pohonné hmoty, u kterých je propad tržeb v České republice výrazný, ale i potraviny. 

„Tržby za potraviny klesají už čtrnáctý měsíc v kuse a zdá se, že ještě pořád nenašly svoje dno. Pro Čechy, kteří bydlí v příhraničí, se stalo samozřejmostí jezdit nakupovat do sousedního státu,“ řekl pro rozhlas Michal Kozub. 

Jenže za takové situace mají menší tržby obchodníci, neprospívá ale ani samotnému státu, který tak přichází o výnosy na daních. 

Mají strach z budoucnosti

České domácnosti prý šetří proto, že mají strach z budoucnosti. Myslí si to například analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. „Domácnosti se obávají růstu míry nezaměstnanosti a samozřejmě se pod to podepisuje i to, že reálné mzdy ve většině českých domácností stagnují, případně dokonce klesají,“ uvedl pro ČRo Novák.

Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka je ale naopak červnová statistika maloobchodních tržeb příjemným překvapením.

Propad měl být větší

„Trh čekal v červnu propad reálných maloobchodních tržeb v meziročním vyjádření o 1,8 procenta," vysvětlil totiž pro ČTK Mertlík. Celkově ale i tak prý situace v maloobchodě zůstává nedobrá a jeho vývoj je odrazem slabé spotřebitelské poptávky.

„Usuzovat na zlepšující se tendence je stále velmi předčasné. Slabost domácí poptávky je v ekonomice stále patrná, když ji negativně ovlivňuje fiskální konsolidace, zvýšená nejistota ohledně situace v eurozóně i pokles domácích reálných mezd," dodal pak k číslům analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Vlna obnovy firemních automobilových flotil, která podle Mertlíka pomáhala v minulých měsících zvedat prodeje osobních aut, už také zřejmě z převážné části pominula.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se sezonně očištěné tržby snížily reálně meziměsíčně o 0,7 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o 0,1 procenta. Neočištěné tržby klesly meziročně o 1,3 procenta, v tom za pohonné hmoty o 3,5 procenta, potraviny o 1,4 procenta a nepotravinářské zboží o 0,7 procenta.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…