Obecní dům obměnil vedení. Měl problémy s penězi i úrovní

07.03.2012 20:33

Dozorčí rada akciové společnosti Obecní dům, kterou vlastní Praha, odvolala všechny členy představenstva a zvolila nové. Oznámil to jeden z nových členů představenstva, někdejší šéf Národní knihovny Vlastimil Ježek. Předsedu vyberou členové ze svých řad zřejmě do pátku. Šéfem představenstva by se podle některých informací mohl stát právě osmačtyřicetiletý Ježek.

Obecní dům obměnil vedení. Měl problémy s penězi i úrovní
Foto: kultura.praha-mesto.cz
Popisek: Obecní dům v Praze

Dalšími členy jsou Jana Vohralíková, která působila na ministerstvu kultury, a Vladimír Holzknecht. Předsedou představenstva byl dosud někdejší pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS), místopředsedou Jan Tlapa a členem Tomáš Vacek, který je současně i ředitelem společnosti.

Pražský radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09) řekl, že nové představenstvo by mělo vyřešit některé problémy této městské firmy. Podle něj Obecní dům za loňský rok vykázal ztrátu kolem dvou desítek milionů korun, má problémy i s kulturní úrovní pořádaných akcí.

Radní už v úterý projednali změnu zřizovací listiny Obecního domu, kromě navýšení členů dozorčí rady ze tří na šest změnili i způsob podepisování smluv. V prosinci loňského roku předsedu dozorčí rady Karla Ptáčníka (ČSSD) a člena rady Antonína Ptáčka (ODS) nahradily Jana Černochová (ODS) a Ludmila Štvánová (TOP 09). Personální změny souvisely s obměnou koalice ve vedení Prahy.

Akciová společnost Obecní dům vznikla v červnu 2002. Spravuje secesní budovu Obecního domu a pořádá kulturní a vzdělávací akce. Prostory pronajímá i pro soukromé akce.

Obecní dům je národní kulturní památkou. Byl vybudován jako reprezentační a společenský dům hlavního města a pro veřejnost byl otevřen v lednu roku 1912. Vedle Alfonse Muchy se na jeho výzdobě podíleli například Mikoláš Aleš, Max Švabinský, František Ženíšek a Ladislav Šaloun. V 90. letech minulého století byl kompletně zrekonstruován.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…