Obědy dětem: Oni to propijí! Okamurův poslanec v ČT zaskočil ANO i Jakuba Železného. Nutné vidět

12.12.2018 8:43

Obědy zdarma. Téma, které nyní otevřely obě vládní strany. Zástupci ANO a ČSSD nyní ladí detaily, o nichž se hovořilo ve včerejším vysílání pořadu Události, komentáře na ČT24. Moderátorem byl Jakub Železný, který byl některými výroky řádně zaskočen.

Obědy dětem: Oni to propijí! Okamurův poslanec v ČT zaskočil ANO i Jakuba Železného. Nutné vidět
Foto: screen: ČT24
Popisek: Debata o školních obědech.

Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že nyní je nutné vše spočítat. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) dodává, že nic nebrání tomu, aby se vše projednalo a poslalo do Poslanecké sněmovny. Z evropských a dárcovských peněz se v současné době již dotuje jídlo pro tisíce dětí ze sociálně slabých rodin.

Kde by se našlo nyní oněch 5–6 miliard korun, zmínila ve vysílání poslankyně za ANO Radka Maxová. „Tak samozřejmě to nebude jednoduché. Začínáme diskuzi na toto téma,“ podotkla Maxová a poukázala například na možnost ušetření snižováním počtu úředníků na jednotlivých resortech. 

Anketa

Obáváte se, že ,,vánoční" teroristické útoky zasáhnou i Českou republiku?

73%
hlasovalo: 8004 lidí

„Pokud se bavíme o částce pěti miliard korun, tak je jasné, že ty peníze budeme muset ubrat někde, kde budou chybět. Já si tady dovolím zareagovat na paní kolegyni, že pokud jakoby představitelka vládního hnutí ANO operuje tím, že se ušetří úřednická místa, tak si dovolím připomenout, že ve vládách, ve kterých se účastnilo ANO, i v této vládě se jaksi snižovat úřednická místa nedaří,“ kontroval poslanec SPD Lubomír Volný, který by v této otázce chtěl celostátní referendum na toto téma. 

Maxová následně podotkla, že je těžko odhadnutelné, kolika dětí by se to vlastně týkalo. „Oficiálně můžeme mluvit samozřejmě o dětech ze sociálních skupin slabých, ale je to samozřejmě v současné době otázka spíše ředitelů škol a obcí, které vnímají, že by mohly dětem na svém území v tomto případě pomoci,“ zmínila. 

„Musíme si uvědomit, že se bavíme o dvou skupinách obyvatel, jejichž děti nedosáhnou na ty obědy. Tu první skupinu obyvatel tvoří lidé, kterým já pomohu s velkou radostí, a to jsou lidé, kteří poctivě chodí do práce, mají nižší příjmy a kvůli tomu jim třeba nezůstává dost peněz na to, aby platili dětem pravidelně ty obědy. Druhá skupina obyvatel dostává od nás od všech každý měsíc dostatek peněz na to, aby zaplatila svým dětem stravenky, ale oni ty své děti o ty peníze okradou, ty peníze utratí za alkohol, za cigarety, prohrají v automatech a o ty své děti se nestarají,“ zmínil Volný. On sám by šel cestou Slovenska, kdy by dané finance nedával přímo rodičům, ale do školy na účet. 

Maxová pak poukázala na nutnost zapojení neziskového sektoru v této otázce. „Než bysme měli posílat pět miliard korun prostřednictvím neziskovek složitě do škol, a ty neziskovky aby si z toho platily svoje mzdové náklady, tak pojďme se domluvit na tom, že ty peníze pošleme přímo do škol,“ odvětil Volný, s čímž Maxová důrazně nesouhlasila. „Ne, ne, ne,“ uvedla závěrem.

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…