Oběti z Lidic pomohly vyhrát válku, řekl Nečas i Němcová

10.06.2012 12:21

Vypálení Lidic a vyvraždění jejich obyvatel znamenalo podle premiéra Petra Nečase (ODS) zlom v boji proti nacismu. Otevřelo tehdy totiž mezinárodnímu společenství oči.

Oběti z Lidic pomohly vyhrát válku, řekl Nečas i Němcová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Vítkově se uctíval Den vítězství za účasti prezidenta i čelních představitelů vlády

Podle Petra Nečase vyhlazení Lidic znamenalo průlom ve vnímání nacistického režimu na celém světě a to dlouho před tím, než se dozvědělo o nacistických vyhlazovacích táborech.

Nečas to řekl v Lidicích na vzpomínkovém aktu k 70. výročí zničení této obce nacisty.

"Desátého června 1942, dlouho před tím než civilizovaný svět objevil pro sebe hrůzy vyhlazovacích táborů, zástupná smrt obyvatel Lidic otevřela mezinárodnímu společenství oči a vyjevila zvířecí podstatu nacismu," uvedl Nečas.

Podle něj vypálení obce a vyvraždění jejích obyvatel "znamenalo zlom v zápase o Evropu", zpráva o události "donutila mnohé vyhlásit nacismu boj na život a na smrt".



Mnichov je neplatný, Spojenci se probudili

Pod dojmem lidické tragédie vlády Francie a Británie začaly považovat mnichovskou dohodu na neplatnou, řekl ministerský předseda. Podle něj památka mučedníků vrací smysl českému vlastenectví.

Vraždění dětí

Lidice nacisté vypálili 10. června 1942, a to po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Na místě zastřelili 173 lidických mužů. Masakr nepřežilo 340 obyvatel obce, z toho 88 dětí.

 "Lidické děti, jejich rodiče a prarodiče byli těmi, kdo v důsledku pomohli nacisty porazit," řekla ve svém vystoupení předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Podle ní odpovědí na otázku, zda "tato daň" v podobě životů lidických obyvatel byla přípustná, je představa, co by se dělo, kdyby se atentát nestal. Teror by sílil a obětí přibývalo, uvedla šéfka dolní parlamentní komory.

Nečas i Němcová dnes ocenili gesto německého prezidenta Joachima Gaucka, který v dopise prezidentu Václavu Klausovi vyjádřil lítost nad lidickým masakrem a uznal odpovědnost Německa za tento čin. Klaus se pietního aktu neúčastnil. Odjel do Los Angeles, kde má mít vystoupení na konferenci. Opoziční ČSSD to kritizovala.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…