Obhájce Nagyové prozradil: Nečas o sledování nevěděl

14.06.2013 18:36

Usnesení, kterým policie obvinila Janu Nagyovou kvůli sledování premiérovy ženy a dvou zaměstnanců Úřadu vlády, nezmiňuje premiéra Petra Nečase (ODS) jako aktivního účastníka této trestné činnosti.

Obhájce Nagyové prozradil: Nečas o sledování nevěděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Policie však v dokumentu uvádí, že Nagyová Nečase telefonicky informovala o jedné ze svých schůzek se zpravodajci, jež se měla sledování zaměstnanců dotýkat. Dokument zveřejnil server E15.cz.

Schůzka Nagyové se šéfem Vojenského zpravodajství

Šéfka Nečasova kabinetu prý letos v březnu nechala sledovat svého řidiče Jiřího Pertla a jeho přítelkyni z Úřadu vlády Alenu Hegrovou. "Za motiv jednání je považována snaha Nagyové zabránit spekulacím novinářů o vztahu Nagyové s předsedou vlády Petrem Nečasem, k čemuž by mohlo přispět zjištění, že řidič Nagyové Jiří Pertl často se služebním vozidlem přijíždí k objektu Úřadu vlády - Hrzánskému paláci, momentálnímu bydlišti předsedy vlády, a dále zabránit spekulacím o majetkových poměrech Nagyové," uvádějí policisté.

Policie na základě odposlechů telefonu Nagyové v usnesení tvrdí, že si na 11. března domluvila schůzku s generálem Ondrejem Páleníkem, bývalým šéfem Vojenského zpravodajství, který pro ni předtím údajně zařizoval i sledování Nečasovy manželky. Tentýž den prý Nagyová telefonicky sdělila Nečasovi, že "měla zásadní rozhovor s generálem, kterému dala ty věci, aby to zjistil on, aby oni nepostávali někde s taxíkem“.

Nagyová tlačila na Nečase, aby se rozvedl

Obhájce Nagyové Eduard Bruna České televizi řekl, že Nečas o konání Nagyové nevěděl. "Podle toho, jak já to vidím, jak jsem měl možnost se s tím dodatečně seznámit, tak pan premiér se na tom vůbec nijak nepodílel, ani o tom nevěděl," uvedl Bruna.

Podle policistů Nagyová vyvíjela na Nečase nátlak, aby se rozvedl. Loni v listopadu údajně zosnovala a usměrňovala nezákonné sledování jeho manželky Radky, k níž měla podle policistů "vysoce negativní postoj". Využila při tom "vlivu vyplývajícího z osobního poměru se současným předsedou vlády", napsali.

Ministr obrany o sledování nevěděl

Představitelům Vojenského zpravodajství za účelem sledování údajně opatřila fotografii i adresu premiérovy ženy. Na sledování se prý bez vědomí ministra obrany domluvila s generály Páleníkem a Milanem Kovandou a s plukovníkem Janem Pohůnkem.

Z obsahu textových zpráv, které si jednotliví aktéři vyměňovali, policisté dospěli k závěru, že dva příslušníci Vojenského zpravodajství monitorovali okolí Nečasova bydliště a fotili jeho služební vůz. Sledování odhalil Nečasův řidič, který tento poznatek oznámil Nagyové.

Nagyové hrozí až pět let vězení

Z policejního dokumentu vyplývá také to, že Nagyová v textových zprávách se zpravodajci vedla konspirační debatu o "žrádle pro psy" a "venčení psů", přičemž z kontextu bylo údajně zřejmé, že žrádlem jsou míněni zaměstnanci Pertl a Hegrová.

V souvislosti s údajným sledováním je Nagyová obviněna z organizování zneužití pravomoci úřední osoby, za což jí hrozí až pět let vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…