Obhájce Nespala šokoval v rádiu: Odposloucháváni jsou zřejmě všichni advokáti

16.06.2014 18:34

Nedávno založená Unie obhájců České republiky se snaží změnit trend rozšiřování moci státních zástupců a policie. V pořadu Kauza dne na radiu Impuls se k tomu vyjadřoval zakládající člen unie, advokát Marek Nespala.

Obhájce Nespala šokoval v rádiu: Odposloucháváni jsou zřejmě všichni advokáti
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

V úvodu pořadu odmítl, že by unie měla sloužit jako forma obhajoby klientů. „Vznikli jsme jakožto advokáti, jakožto podmnožina advokátní komory. Tato myšlenka vznikla už někdy v zimě. Pobavilo mě, že založení tohoto spolku je považováno za metodu obhajoby. To si státní zástupci dělají příliš velké ambice, že bychom se takto snažili,“ prohlásil Nespala.

Není možné, aby bylo politické vyjednávání považováno za trestnou činnost

Podle advokáta by se trestní řízení mělo vrátit do určitých kolejí. „Není možné, aby politické vyjednávání bylo považováno za trestnou činnost. A už vůbec není možné, aby v souvislosti s objasňováním této rádoby trestné činnosti docházelo k akcím typu zbraně, železa, zadržení, vláčení a mediální dehonestace,“ myslí si Nespala.

Unie obhájců chce upozorňovat na zjevně nepřiměřené úkony státních zástupců nebo policistů. „Je naší svatou povinností dodržovat Ústavu. Pokud advokát udělá nějakou chybu, tak je absolutně postižen. Ale když se udělá obžaloba v podobě zmetku, tak k ničemu nedojde,“ prohlásil v pořadu Kauza dne.

Pravděpodobně se odposlouchávají všichni. Advokáti jsou skvělou studnicí důkazů

Advokát pak také upozornil na fakt, že dochází k odposlechům advokátů, když hovoří se svými klienty. „Pokud je sledován náš klient, tak samozřejmě ty hovory se nahrávají také. Advokátní komora se dotázala, kolik je odposlechů advokátů, a odpovědí bylo, že se odposlechy neevidují podle profese. Takže pravděpodobně jsou odposloucháváni všichni, protože advokát je skvělou studnicí důkazů,“ předpokládá Nespala.

Advokáti se ovšem snaží chránit zájmy všech občanů, kteří by měli mít právo na soukromí, stejně jako právo na obhajobu.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…