Objektivita v ČT? A na to se ptáte vážně? To je legrační. Václav Klaus před lidmi tvrdě odpověděl na útoky Václava Moravce

28.03.2019 18:04

REPORTÁŽ Zklamání! „Já nesrovnávám s padesátými Stalinovými léty, ale s pozdním komunismem…“ Bývalý prezident Václav Klaus přijel na setkání s občany do obce Lípa u Zlína. Potlesk sklízel od stovek lidí v místním zaplněném sále i za to, že nevyloučil případnou kandidaturu na prezidenta. Zaznělo i toto vysvětlení „průlomu nových utopistických pokrokářských ideologií“: „Komunismus přeci jen držel v šachu i Západ, že se do takových blbostí nemohl tehdy pouštět.“ Od exprezidenta také zaznělo: „Ptáte-li se na naši prognózu slov jako migrace, multikulturalismus apod. Já, alespoň za sebe, cítím naprostý pesimismus.“ Na setkání přijela také manželka Václava Klause, bývalá velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová a ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl.

Objektivita v ČT? A na to se ptáte vážně? To je legrační. Václav Klaus před lidmi tvrdě odpověděl na útoky Václava Moravce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí
Bývalý prezident Václav Klaus konstatoval, že za 30 let ušla naše země velkou cestu a v principu pozitivní. „Nenechme si namlouvat, že tomu tak není, ale… Myslím si, že svět roku 2019 je jiný, než jsme si alespoň někteří v roce 1989 mysleli,“ uvedl Klaus. Přes všechen obrovský pokrok a zvýšení životní úrovně, byl předpoklad vytvoření svobodnější společnosti. „My jsme mysleli, že ve věčném souboji ‚jednotlivec versus stát‘, bude daleko více na straně jednotlivce, že se svoboda jednou provždy vybojovala a získala a že nehrozí, že se budou vracet v různých drobnostech a jednotlivostech věci, které jsme znali z minulých režimů. V tomto ohledu já cítím jisté zklamání. Není to vůbec v otázce ekonomického výsledku, životní úrovně, ale v otázce toho, že nad námi stát získal nesmírně silnou ruku, nadvládu a moc nad našimi životy a nad našimi osudy. Myslím, že to cítíte ve svém životě každý z vás,“ uvedl na začátek.

„Věděli jsme, že se musíme dotahovat na země západní Evropy. Věděli jsme, že je úžasná věc, že jsme získali svobodu a suverenitu naší země po mnoha desetiletích a mockrát jsme ji ve staletích a tisíciletích naší historie neměli, proto jsme se nehrnuli do Evropské unie,“ dodal s řečnickou otázkou, co se to s Evropskou unií během uplynulých let stalo. „Dnes zase máme pocit, že dětičky jsou ve škole indoktrinovány, manipulovány ne méně, než byly generace před třiceti lety. Já to nesrovnávám s padesátými Stalinovými léty, ale s pozdním komunismem už mám velký strach, že se to v tom nedobrém slova smyslu srovnávat dá. Můžeme mluvit o spoustě dalších takovýchto věcí,“ uvedl Klaus.

Řeč byla také o registrovaném partnerství, o době, kdy zákon Václav Klaus jako prezident vetoval. Nakonec ale prošel. „Já si živě vzpomínám na probojování toho zákona, že mluvíme výlučně a jedině o registrovaném partnerství. Nehrozí nic jiného, osvojování dětí, nehrozí registrované manželství, jedině za této podmínky to bylo v Parlamentu prohlasováno, a jak vidíte, projednával náš Parlament zákon ne o registrovaném partnerství, ale o normálním manželství tohoto typu,“ upozornil. „My tuto věc považujeme za jeden z největších úderů do samotné podstaty naší společnosti, samotné podstaty naší existence,“ dodal a odkázal na vydané publikace Institutu.  

Připomenul i téma migrace, o kterém sám diskutuje po celém světě. „Nezbytné v každé vteřině je, jestli mluvíme o individuální migraci nebo masové migraci. My, kteří jsme vždycky vzhlíželi s nadšením k Západu, tak teď už máme pocit, že se Západ pozměnil tak, že moc vzhlížet k němu se nedá,“ podotkl. 

Pane prezidente, dokážete vyvést Česko z EU?

Pak už začala diskuse a všechny zaujal hned první dotaz: „Pane prezidente, vy jste dokázali s Mečiarem bezbolestně a velmi dobře rozdělit stát. Nic se nestalo. Kdybyste měl tu možnost a při vědomí multikulti, jak nám to třískají o hlavu, dokázal byste vyvést Českou republiku z Evropské unie?“

„To je pěkná otázka,“ reagoval Klas s tím, že očekával, že dotaz bude směřovat jinam. „Když vidíte celé hodiny v televizi paní Mayovou, když celé hodiny diskutuje v parlamentu... Jestli bych uměl Britům poradit, jak se zbavit EU...,“ podotkl Klaus s tím, že jezdí do Británie na nejrůznější konference. „Vždycky jim tam říkám: Podívejte, my jsme měli zásadní volby, které rozhodly o tom, že Slovensko chce jít svou cestou, a byly v červnu. My jsme v prosinci, po šesti měsících, už měli rozděleno všechno nejpřátelštějším možným způsobem, že v žádné zemi nezůstala pachuť něčeho negativního, takže jsme pořád nejlepší přátelé a nejbližší národy vzájemně. Říkám Britům, kdybyste mě najmuli, tak já to vyřeším. Vy už tři a půl roku to neumíte vyřešit. Já bych byl jako dobrovolník ochoten sem přijít a tohle udělat. Já si myslím, že je to lehčí pro Velkou Británii,“ reagoval Klaus a podotkl, že Británie nikdy do EU nechtěla a upozornil na to, co Churchill dodával poté, co po druhé světové válce zdůrazňoval nutnost spojení Evropy. „On říkal, sjednoťte se, ale bez Velké Británie.“

V souvislosti s případným vystoupením Česka zhodnotil: „Británie je mocná země, je to ostrov u Evropy, Česká republika je v srdci Evropy, v geografickém i geometrickém středu Evropy, celé naše hranice jsou se zeměmi Evropské unie. Jestli s tím má tak obrovské potíže Velká Británie, já mám pocit, že malá Česká republika by s tím měla potíže ještě neskonale větší. Jestli si pánové Junckerové, Tuskové a další troufají na ten mocný Albion, jak se kdysi říkalo, dovedete si představit, jak by si troufali na nás? Ale mně by opustit Evropskou unii opravdu nevadilo,“ dodal.  

Ideologie, která považuje svět, co známe, za špatný

Anketa

Pomůže ODS vyloučení Václava Klause ml.?

6%
94%
hlasovalo: 10512 lidí
Řeč byla také o tom, že vysoké školy chrlí pod heslem „co Čech, to vysokoškolák“ stovky studentů z nesmyslných oborů.

V reakci na dotaz o současném pojetí manželského svazku se ke slovu dostal také ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl, který uvedl: „Padl dotaz, co všechno se v těchto bláznivostech dá očekávat, co je všechno možné. Když tohle čteme v novinách, setkáváme se s bizarními návrhy, zprávami ze Spojených států, západní Evropy, ale i z našich médií, našeho Parlamentu, tak má normální člověk pocit, že je to v podstatě legrace. Že je to něco ujetého, čemu se zasmějeme, řekneme si: oni se všichni zbláznili, ale v podstatě je to mimo nás, je to okraj, jde to stranou, my žijeme své normální životy se svými normálními rodinami.“ Před zlehčujícím dojmem varoval: „Ona to není legrace, je to myšleno vážně. Všechno, co se snažíme v Institutu dělat, je polemika s ideologií, která svět, který známe, žijeme ho, máme ho rádi, svět našich rodičů, nás, dětí, považuje za špatný, chce ho předělat, zásadně změnit a domnívá se, že má právo to udělat a rozbít ho za každou cenu Ta ideologie tu má kořeny, brala na sebe různé podoby.“

Jiří Weigl na besedě v Lípě u Zlína. Foto: Daniela Černá

Zmínil, že jsme zažili utopii komunismu, víme, že nefungoval, ale zapomínáme na to, že zkušenost, kterou jsme získali o tom, že utopie nefungují, spousta lidí od nás na západ nezískala. „Tam jsou masy lidí, kteří věří, že skutečně svět, náš starý dobrý svět, je špatný a že je potřebné ho rozbít a nějakou novou utopii, nový svět, vytvořit. To se bohužel stalo a děje. Není novinkou, jak vypadají univerzity na západě, americké univerzity, co se tam smí a nesmí učit, smí a nesmí říkat. Utopická pokrokářská ideologie v posledních třiceti letech ovládla totálně západní mainstream, většinové uvažování, které se hlásá v médiích a politice. Šíří ho velmi rezolutně, netolerantně dál a prakticky uskutečňuje. Zdánlivé hlouposti jako manželství homosexuálů, změna pohlaví na základě volby… Zajdu si na úřad, dají mi razítko, vcházím jako muž a vycházím jako žena a všichni jsou povinni mě jako ženu brát a chovat se ke mně jako k ženě. Takové bláznivosti jsou součástí představ, jak starý svět, údajně špatný svět, rozbít, obrátit vzhůru nohama, udělat z něj něco údajně lepšího. To, že má být lepší, si myslí jen ti, kteří ho hlásají,“ dodal.

Věnoval se také migraci. „Nebojujeme proti migrantům ani proti islámu. Víme, že tito lidé jsou stejnou obětí společenských experimentů jako ti, kteří jsou nuceni v multikulturní společnosti žít a všechny konflikty, které vyvolává, zažít na vlastní kůži. I migraci považujeme za velmi nebezpečný projekt. Nikoli jako něco, co spontánně plyne odněkud z Afriky nebo z Blízkého východu,“ podotkl Weigl. Jde o obecnou politiku určitých kruhů.

Mění gramatiku, aby nebylo možné říct on a ona…

Anketa

Pokud bude Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo, měl by odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 15330 lidí
Václav Klaus na toto téma připomenul, že ve Francii už zaměnili slova otec a matka za rodič 1 a rodič 2. „Zamyslete se každý nad sebou, kdyby vám to někdo před deseti lety řekl. Ve Švédsku mění gramatiku, aby nebylo možné říct on a ona. Jen ono. To si myslíte, že se zbláznili, ale to je skutečně pravda a k tomu západní Evropa a Amerika směřují,“ uvedl a přidal další konstatování. „Průlom nových utopických pokrokářských ideologií nastal před zhruba třiceti lety, paradoxně v momentě pádu komunismu, když my jsme se osvobodili. Komunismus přeci jen držel v šachu i Západ, že se do takových blbostí nemohl tehdy pouštět. Jak komunismus skončil, Západ má volné pole působností se prezentovat tímto způsobem. Je to naprosto špatné,“ uvedl. 

Další dotaz směřoval ke krizi na Ukrajině. „Strašně polemizujeme s tím, že se útočí na Rusko a Putina. Jestli je nějaká země v tragické krizi, rozpadu, v podstatě nefungování, neexistenci, tak je to Ukrajina. Ukrajina je destabilizující faktor současného světa, a navíc je, bohužel, využíván západní Evropou a Amerikou k dramatizování situace s Ruskem a vytváření nové studené války,“ uvedl Klaus s tím, že Ukrajina je špatně definovaná země, ve které nedošlo k vážné postkomunistické transformaci, a je v totálním chaosu. „Já se Ukrajiny opravdu bojím, pro nás je to destabilizující faktor našeho současného světa,“ dodal.

Zazněl i dotaz, zda bude Václav Klaus kandidovat na prezidenta. „Kandidaturu, nevím… To není na pořadu dne. Do budoucna… Nevím. Člověk nemá nikdy říkat nikdy…“ uvažoval. „Když budou různý ODS zlobit... Tak, jak zlobili před čtrnácti dny, když vyhodili našeho syna z ODS, motivovali by mě k tomu, abych ještě něco takového udělal,“ reagoval za ještě hlasitějšího potlesku publika Klaus.

Klaus: „Mými nepřáteli jsou soudruh Juncker a soudružka Merkelová“

Další otázka se věnovala islámu a zda nám nehrozí Mnichov č. 2, kdyby se NATO či EU složily jak domeček z karet. „My s doktorem Weiglem v našich textech říkáme, že to, co se děje v dnešní Evropě, za masovou migraci, za statisíce, miliony migrantů, my za to neviníme arabský svět, africký svět ani islám. My za to viníme ty, kteří je sem pozvali a kteří jim dovolují, aby snadno, nehlídáním hranic, do Evropy pronikali. Našimi nepřáteli nejsou migranti, ale mými nepřáteli jsou soudruh Juncker a soudružka Merkelová,“ konstatoval s tím, že islám je velké světové náboženství a s tím nikdo nic neudělá. „Evropa odmítla bránit sebe sama,“ dodal.

„Ptáte-li se na naši prognózu slov jako migrace, multikulturalismus apod. Já, alespoň za sebe, cítím naprostý pesimismus. Migrace tady je, zůstane, evropské elity nechtějí migraci zastavit,“ podotkl také Klaus. „Evropské elity, které chtějí zlikvidovat národní státy, ponechat jeden stát Evropu, těm jde o to, aby vytvořily nového evropského člověka. Komunismus chtěl také vytvořit nového komunistického člověka,“ uvedl bývalý prezident. „Junckerové chtějí vytvořit nového evropského člověka.“ A zmínil termín „homo bruxellarum“.

Anketa

Je Václav Moravec kvalitní moderátor?

6%
94%
hlasovalo: 12524 lidí
A Mnichov č. 2? Klaus se zeptal publika, zda všichni jásali, když se rušila povinná vojenská služba. „Řada vrtí hlavou. Já se musím přiznat, že já také ne,“ uvedl Klaus a zavzpomínal na Jiřího Skalického z ODA. „My jediní dva jsme na vládě bojovali s myšlenkou zrušit povinnou vojenskou službu. Myslím si, že těm mužským v devatenácti letech nevadí dostat na pár měsíců jistý řád do života, možnost něco se přiučit,“ dodal. Zrušení vojenské služby považuje za omyl. „Ale, že bych se bál, že se rozsype, složí jako domek z karet, myslím bylo řečeno NATO a EU? Toho já se ne neobávám… Toho se nedožiju. Ano, proti tomu bych neprotestoval. Nezlobte se, já myslím, že NATO se výrazně zpronevěřilo svému cíli a úkolu. A ta Evropská unie je pro mě totálně negativní instituce. Já mám vždycky pocit, že jestli hrozí, že u nás někdo bude bombardovat, jako naposled bombardovali v Kosovu, tak já myslím, že to bude nás za to, že třeba odmítneme přijmout milion migrantů, nebo něco takového. To, že by se tyto instituce rozpadly jako domek z karet, si nemyslím,“ popisoval.

To se vážně ptáte? Objektivita ČT?

A padla otázka na objektivitu ČT a zpráv na ČT24. „To se vážně ptáte, objektivita ČT? Jediná možnost je říct totální absolutní neobjektivita ČT, lhaní, nepravdy, manipulace veřejnosti blížící se pozdnímu komunismu. Já to považuji za naprosto děsivé. A nejen já. Já jsem se ještě nikdy neodvážil podívat na večerní televizní noviny, protože bych nespal. Já neznám ty hlasatele, moderátory. Nikdy bych se neodvážil podívat na pana Moravce a jeho otázky, protože to bych se musel zbláznit. V první vteřinu bych skočil do auta, jel do televize a snažil se ho fyzicky napadnout, takže v životě jsem Moravce neviděl,“ s nadsázkou řekl Klaus, pak už ale vážně dodal: „Když jsme dostali podrobné zprávy, co říkal před čtrnácti dny v neděli na našeho syna, na mě, jak zaútočil neuvěřitelně na manželku, na našeho mladšího syna Honzu, který v životě nebyl v žádné politice a který je normálním dvacet hodin denně pracujícím zaměstnancem ČEZu, tak objektivita? To je legrační slovo,“ popsal.
Z publika pak zazněl i doplňující dotaz: „Proč to musíme platit?“

„Já bych zprivatizoval Českou televizi okamžitě,“ reagoval Klaus a přidal pozitivní zprávu Ladislavu Jaklovi. „Zázrak, byl schválen naší Poslaneckou sněmovnou jako kandidát do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Tam ticho prostě nebude,“ dodal.

Na setkání s Václavem Klausem v Lípě. Foto: Daniela Černá

A proč cílem návštěvy byla právě Lípa u Zlína? Bývalý místní starosta Jiří Křivinka s manželkou Svatavou navštěvují semináře Institutu Václava Klause a několik setkání proběhlo už v době, kdy byl Václav Klaus premiérem. „Vzniklo přátelství a vzájemná úcta,“ uvedla Svatava Křivinková.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…