Oblbování závistivých voličů. Hned troje noviny píší o chuti levice zabavovat majetek

10.09.2013 7:18

Všechny deníky se rovnou na titulní stránce věnují v pondělí představenému volebnímu taháku ČSSD - majetkovým přiznáním. Hospodářské noviny, Lidové noviny i MF DNES rekapitulují nápady sociálních demokratů a rovněž konkurenční návrhy SPOZ a staví se k nim negativně.

Oblbování závistivých voličů. Hned troje noviny píší o chuti levice zabavovat majetek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka

MF DNES připomíná, že Česká daňová správa vypočetla každoroční manko výběru daní zhruba na třicet miliard, ovšem s tím, že se jedná pouze o tu část úniků, kterou se podařilo nějakým způsobem vystopovat. Realita tedy může být mnohem vyšší. Sociální demokraté věří, že daňové úniky představují 150 až 200 miliard korun. Jejich finanční expert Jan Mládek připomněl, že by si stačilo „došlápnout“ na polovinu z nich a tolik obávaný deficit našeho státního rozpočtu by byl na nule.  

Největší množství úniků se prý objevuje při odvádění daně z přidané hodnoty. Proto ČSSD navrhuje registrační pokladny, účtenkové loterie a na všechny podvodníky si pak posvítí prostřednictvím povinnosti podat majetkové přiznání při získání nemovitosti nad 10 milionů, případně jakéhokoliv jiného majetku nad 2 miliony.

Lidové noviny uvedly svůj článek o nápadu sociálních demokratů poťouchlým příkladem, jak by asi v případě přijetí nové úpravy dopadl jistý Stanislav G., člen sociální demokracie, který si za 13 milionů pořídil apartmán na Floridě.

Pak připomněly, že nápady na majetkový striptýz a stoprocentní zdanění však odmítá pravice. „Nesouhlasíme se zavedením majetkového přiznání pro normální lidi. Nikdy ho nepodpoříme,“ ujistil místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

A podobně se na návrhy dívají i někteří ekonomové. „Je to jen oblbování závistivých voličů, kteří mají nižší životní standard,“ vyjádřil se Lidovým novinám příkře děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. Uznal však, že na takové voliče skutečně může podobná rétorika zabrat. A podobně to vidí i sociolog Jan Herzmann. „Je to do značné míry populistická karta. I když to může být účinný prostředek v boji proti korupci, ve volbách převáží motivace těch, kdo závidí a chtějí bohatým přidělat problémy,“ odhaduje.  

Sobotka je kulturní, nemluví o zlodějích

Hospodářské noviny připomínají, že téma majetkových přiznání je sociální demokracii vlastní už několik let - jen v tomto volebním období je neúspěšně navrhovali dvakrát. Ve straně však prý stále existují rozdílné názory. Například předseda poslaneckého klubu Jeroným Tejc označil návrhy za pouhá „témata pro diskusi“, jejichž podoba rozhodně není definitivní, zato předseda Sobotka přišel s konkrétními ciframi, při kterých by měl člověk majetkový striptýz provést. Zmatky jsou i kolem toho, zda by měl přiznání podat sám ve chvíli, kdy nadlimitního majetku dosáhne, nebo až když jej k tomu vyzve daňový úřad.

Administrátorem majetkových nesrovnalostí by měl být právě daňový úřad. To vedlo redaktora HN Petra Fischera ke glose, podle které se ukazuje, že ČSSD má vyšší politickou kulturu než SPOZ, která o majetkových hříšnících hovoří rovnou jako o zlodějích, zatímco Bohuslav Sobotka přišel s jemnějším termínem „majitel daňového nedoplatku“. Bez ohledu na to, do čeho jednotliví levičáci daňovým dlužníkům vynadají, však podle Fischera výsledek bude stejný. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…