Obnovení poplatku, útěk doktorů, konopí. Hovoří Babišův lékař

09.06.2014 8:06

Budoucí lékaři by měli mít možnost získávat praktické zkušenosti nejen ve fakultních, jak je tomu dosud, ale i v krajských či městských nemocnicích. Je o tom přesvědčen lékař a poslanec Igor Nykl (ANO). Uvedl to na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz, když odpovídal na otázku, jak by řešil problém s nedostatkem zdravotníků v Moravskoslezském kraji a ve vyloučených lokalitách. Přiznal také, že je příznivcem opětovného zavedení poplatku za pobyt v nemocnici i to, že Česko poněkud zaspalo v otázce využívání konopí k léčebným účelům.

Obnovení poplatku, útěk doktorů, konopí. Hovoří Babišův lékař
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Nedostatek lékařů v určitých lokalitách a určitých oborech je podle Nykla způsoben i tím, že v ČR se minulým vládám podařilo výrazně rozvrátit systém vzdělávání ve zdravotnictví. Od tohoto bodu je tedy nutné problém začít řešit. „Proto se nyní na MZ vytvořila pracovní komise, která má za úkol obnovit smysluplnost vzdělávání lékařů či obecně zdravotníků v ČR,“ uvedl Nykl s tím, že by se u nás měli vychovávat lékaři s možností rychle se samostatně zapojit do praxe, přitom se ale musí zohlednit nedostatek lékařů v určitých oborech.

„K tomu by měla přispět změna v akreditaci pracovišť určených k výchově lékařů tak, aby nebyli nuceni svůj vzdělávací cyklus absolvovat jen ve fakultních nemocnicích, nýbrž i v krajských či městských nemocnicích, kde to nyní nešlo. Fakultní nemocnice proto nyní neměly výraznější problémy s personálem, neboť je zachraňují absolventi lékařských fakult, z nichž někteří by rádi již od počátku své praxe chtěli pracovat a vzdělávat se v nějaké krajské či městské nemocnici, ale z legislativních důvodů to nyní nejde,“ vysvětlil Nykl s tím, že další příčinou nedostatku lékařů v některých oborech a v některých regionech je nedostatečné finanční ocenění lékaře v českém zdravotnickém systému.

Na zdravotnictví dáváme příliš málo vzhledem k HDP

„Nadále trvající poměrně výrazný rozdíl mezi platem začínajícího lékaře v ČR a naopak v Německu či Rakousku způsobuje, že ztrácíme určitou část absolventů lékařských fakult či i lékařů, kteří jen u nás dokončili atestaci a hned mizí jinam,“ uvedl s tím, že je otázkou, zda i nadále vystačíme s tím, že do zdravotnictví se dostává zhruba 7,5 % HDP, což je pod evropským průměrem.

Nykl odpověděl i na otázku, zda se podaří obnovit poplatek za pobyt v nemocnici. Jeho zrušení vysvětlil tím, že po volbách nemohlo hnutí ANO vytvořit funkční vládu bez koalice s ČSSD, která měla ve svém programu zrušení zdravotnických poplatků. „V rámci koaličních jednání je vždy nutné přistoupit na určité kompromisy,“ podotkl Nykl s tím, že „téma obnovení poplatku v rozumné výši za pobyt v nemocnici však určitě bude dále diskutováno a já jsem jeho příznivcem“.

Čtenáři, kterého zajímalo, proč u nás stále není možné zakoupit v lékárnách konopí pro léčebné účely, uvedl, že „zavést optimální pravidla jak pro oblast dovozu , tak pěstování konopí i u nás tak není vzhledem k citlivosti tohoto tématu vůbec lehké“.

Připustil, že ČR v této oblasti trochu zaspala, neboť „poprvé ve světě bylo umožněno pěstovat konopí k léčebným účelům zhruba před 13 lety, konkrétně v r. 2001 v Kanadě“.

Celé znění otázek i odpovědí najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…