Obnovitelné zdroje již ne. U Moravce se v mrazech řešila energie

12.02.2012 15:54

Vláda má pět měsíců na připravení nové energetické koncepce. „Plánovat na padesát let, jak se bude vyvíjet energetika, je nereálné. Předchozí návrh například počítal s tříprocentním růstem HDP, byly v ní údaje, které nezapadaly do reality,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), proč bylo nutné návrh přepracovat.

Obnovitelné zdroje již ne. U Moravce se v mrazech řešila energie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna s chladícími věžemi

„Energetika bývá často rukojmím politiky a politické strany energetické koncepce mění. Měli bychom se na něčem domluvit a to pak dodržet. Koncepce také musí obsahovat pohled na ceny pro firmy a domácnosti,“ řekl své výhrady Milan Urban (ČSSD), předseda sněmovního hospodářského výboru, exministr průmyslu a obchodu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje dostavit dva bloky Temelínu a jeden v Dukovanech. S obnovitelnými zdroji příliš nepočítá. „Pokud budeme podporovat obnovitelné zdroje, tak ceny energie porostou,“ řekl Kuba s tím, že pro zelenou energii máme nevhodné geografické podmínky.

„Lze ale využít vodní elektrárny,“ dodal. Česko přesto plánuje dodržet slib Evropské unii, že v budoucnu budou 13 procent energetiky tvořit obnovitelné zdroje.

Ministr dodal, že spoléhá na diskusi o nové evropské energetické koncepci, kde by Češi měli důrazněji prosazovat své národní zájmy.

Obnovitelné zdroje jsou drahé

Zdrženlivý postoj k obnovitelným energiím a současným evropským energetickým směrnicím zaujímá i prezident České hospodářské komory Petr Kužel. „Nemůžeme si dovolit dále zvyšovat ceny,“ uvedl s tím, že by další zavádění ekologických standardů poškodilo českou konkurenceschopnost.

Ostatně využívání obnovitelných zdrojů není jedinou cestou k ekologičtějšímu a efektivnějšímu využívání energie. Programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký upozorňuje, že Česká republika má v poměru ke svému DPH čtvrtou největší potřebu energie v Evropské unii. Vláda by se proto měla soustředit na zavádění dalších programů typu Zelená úsporám, v rámci které stát pomáhal rodinám a malým firmám investovat do úspornějšího využívání energie.

Česká republika v současné době vyváží vysoký podíl elektřiny. „Na tom není nic špatného, ale není dobré, aby to byl dlouhodobý trend,“ řekl Urban. „Česká republika by si měla vytvořit tolik energie, aby nemusela elektřinu dovážet a míra přebytku dosahovala 15 procent,“ dodal Kuba.

Česká auta zamíří do třetího světa

Diskuse se poté stočila k nové koncepci o vývozu, kterou ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje. Podle té se český export měl více soustředit na země třetího světa – mezi prioritní země ministerstvo zahrnuje především země BRICs, tedy Brazílii, Rusko, Čínu a Indii. Resort počítá také s větším zapojením malých a středních podniků. V současné době totiž jedna desetina českých firem produkuje 80 procent českého exportu.

„Potřebujeme si nastavit situaci, kde drobným podnikům budeme moci jednoduše ukázat, jak se ucházet o investice ve třetích zemích,“ uvedl Kužel. Ten akcentoval nutnost rychlého uvedení nové koncepce.

Ministerstvo průmyslu a obchodu proto plánuje hlubší spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí. „ Pošleme jim tam za vlastní peníze odborníky z našeho resortu,“ předjímá Kuba s tím, že na přelomu června a července by měli obchodníci a diplomaté již intenzivně vyjednávat ve vytipovaných zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…