Obrana hází záchranný kruh státní zbrojovce VOP-026, píše deník

15.02.2012 6:27

Novojičínská továrna státního podniku VOP-026 Šternberk podepíše s ministerstvem obrany víceletou rámcovou smlouvu za stovky milionů korun. Píše to ve svém dnešním vydání deník E15. Vojenské opravárenské podniky (VOP), které napřesrok skončí s montáží rakouských transportérů Pandur pro českou armádu, mají v letech 2012 až 2015 opravovat pozemní techniku.

Obrana hází záchranný kruh státní zbrojovce VOP-026, píše deník
Foto: Archiv
Popisek: Pandur II

"Podnik dostane zakázky maximálně za 200 milionů ročně v závislosti na možnostech rozpočtu. Na přípravě kontraktu pracujeme," řekl deníku šéf sekce vyzbrojování rezortu Pavel Bulant.

Nebude to poprvé

Deník připomíná, že ministerstvo obrany už podobným způsobem pomohlo také další státem plně ovládané zbrojovce LOM, která je zaměřená zejména na servis ruských vrtulníků řady Mi. Ta loni v prosinci získala kontrakt za 730 milionů korun a v lednu další za 2,4 miliardy korun. Podobně jako v případě LOM ani u VOP ministerstvo nepředpokládá, že by částky stanovené rámcovými smlouvami byly plně vyčerpány. Obě zbrojovky, jejichž zisk se v letech 2009 a 2010 dramaticky snížil, nyní procházejí rozsáhlou restrukturalizací.

VOP by se měly starat mimo jiné o servis lehkých obrněných vozidel Iveco či automobilů Land Rover. Jejich dovozci však nechápou, proč zakázky nedostanou přímo oni, když už investovali do školení specialistů i dílenského a diagnostického vybavení. Zároveň mají celý sortiment náhradních dílů. VOP podle nich bude jen prostředníkem, sám potřebné kapacity nemá, píše list.

Společnost pod poznačením VOP-026 Šternberk kromě šternberského areálu zahrnuje také podnik v Šenově v Novém Jičíně a tři moravské výzkumné provozy. Ministerstvo obrany se chce nyní šternberské části VOP-026 zbavit. Vyřazení šternberské části ze struktury VOP-026 je reakcí na pokračující pokles výdajů státu na obranu. Majetek a výroba se proto soustředí do novojičínského závodu, kde pracuje 690 lidí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…