Obrat: Vyhrál Wilders a Nizozemí hází vidle do migrační politiky EU

18.12.2023 9:21

Nizozemí hází vidle do migrační politiky EU? Holanďané hodlají usilovat o výjimku z migrační a azylové politiky Evropské unie po vzoru Dánska. Pro návrh hlasovala vítězná strana z listopadových voleb předsedy Geerta Wilderse, Strana pro svobodu. Návrh, který znamená obrat v přístupu země, podpořily další tři strany, u nichž se očekává, že vytvoří novou pravicovou nizozemskou vládu.

Obrat: Vyhrál Wilders a Nizozemí hází vidle do migrační politiky EU
Foto: Screen FB Geerta Wilderse
Popisek: Geert Wilders

V nizozemském parlamentu se většina vyslovila pro to, aby Nizozemí v budoucnu v evropských jednání usilovalo o výjimku z migrační a azylové politiky Evropské unie. Pro návrh o usilování o doložku o výjimce po vzoru Dánska hlasovala konzervativní Strana pro svobodu (PVV) v čele s Geertem Wildersem, Nová sociální smlouva (NSC), Zemědělsko-občanské hnutí (BBB) a Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD). Čtyři strany, u kterých je očekáváno, že vytvoří novou pravicovou vládu Nizozemska. Tato koalice by v parlamentu měla velkou většinu, obsadila by 88 z 150 křesel ve sněmovně reprezentantů. Strana PVV Geerta Wilderse vyhrála volby 22. listopadu 2023 s 23,5 procenta.

Jednání o opt-outu – o výjimce z migrační a azylové politiky – byla ve Štrasburku prosazována Skupinou evropských konzervativců a reformistů (ECR) i Skupinou pro identitu a demokracii (ID).

Dánsko přijalo přísnou migrační a azylovou politiku poté, co v roce 1992 jeho občané odhlasovali výjimku z unijního systému spravedlnosti a vnitřních věcí s ohledem na ratifikaci Maastrichtské smlouvy. Díky tomu se Dánsko nepodílí na vytváření migrační a azylové politiky Evropské unie. Stále však musí dodržovat Ženevskou úmluvu a Evropskou úmluvu o lidských právech.

Zpravodajský web Brussels Signal jako možný důvod pro hlasování v Nizozemí považuje listopadové rozhodnutí Evropského parlamentu, který schválil plány na zrušení národního veta pro členské státy Evropské unie. Tedy od jednomyslnosti, který se používá při rozhodování v otázkách společné zahraniční a bezpečnostní politiky nebo v oblasti daní.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

Rozruch ve sněmovně, ve které již zasedají strany po listopadových volbách, způsobila i Dilan Yeşilgözová-Zegeriusová, předsedkyně Lidové strany pro svobodu a demokracii (VVD), když předložila návrh, aby senát odložil rozpravu o zákonu o rozdělení uprchlíků v zemi.

Tento návrh však ještě coby ministryně spravedlnosti a bezpečnosti ve vládě Marka Rutteho (VVD) podle deníku DutchNews sama podpořila.

Legislativa, která má zajistit, aby všechny místní úřady dostávaly spravedlivý podíl na uprchlících, neodpovídá skutečnému složení dolní komory parlamentu, uvedla Yeşilgözová-Zegeriusová. „Existuje nová většina a tento návrh je její součástí,“ prohlásila.

Nyní byl návrh Yeşilgözové-Zegeriusové podpořen i stranou PVV Geerta Wilderse, BBB a NSC Pietra Omtzigta.

Ne všechny strany jsou však s návrhem spokojené. Nespokojená je například strana SGP s jejím předsedou Chrisem Stofferem, a to i přes to, že strana nesouhlasí se zákonem, který se návrh snaží odložit. Předseda strany Stoffer uvedl, že bude hlasovat proti návrhu Yeşilgözové-Zegeriusové, protože je v rozporu s principy právního státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ani 27 států nemůže rozhodovat o tom, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 18.12.2023 11:20:49
co se děje v tom osmadvacátém. To je výlučně věc jeho občanů, jejich volby. Tohle musí dříve nebo později pochopit i ti co chtějí jiné ovládat. Jestliže jeden nebo více států diktuje podmínky života v jiném suverénním státu jde vždy o fašismus.

|  22 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …