Obří továrna na baterie za 50 miliard z našich kapes? Pavel Sehnal varuje před velkou chybou

05.08.2021 17:54

Vláda oznámila, že bude investovat minimálně 50 miliard korun do tzv. gigafactory, tedy továrny na výrobu baterií do elektromobilů. “Mají se budovat obrovské továrny? To je skutečně velmi komplikovaná otázka,” konstatuje Pavel Sehnal.

Obří továrna na baterie za 50 miliard z našich kapes? Pavel Sehnal varuje před velkou chybou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Sehnal, předseda APB

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

“Neměl bych jakýkoli problém v okamžiku, kdy přijde soukromý sektor či investor a řekne, že zde postaví velkou továrnu. A neměl bych žádný problém, kdyby se na diskusi o té gigafactory podílela vláda, protože podíl do zaměstnanosti v jednotlivých regionech může být významný,” míní.

Proto prý soudí, že zástupce vlády by u stolu s jednotlivými investory sedět měl a bavit se s nimi o dopadech pro občany. “Že Česká republika potřebuje práci pro lidi a potřebuje i manuální práci pro lidi je nepochybné, protože ne každý chce být úředníkem nebo má schopnost pracovat někde v kanceláři,” připomíná Sehnal.

“Na druhé straně lidé dnes nejsou a jakákoli velká státem podporovaná továrna, protože politici budou chtít říkat, že byli u toho, stáhne pracovní sílu z poměrně širokého území a bude jí nedostatek pro běžný soukromý sektor,” varuje.

Jak dále Pavel Sehnal zmínil, dnes už nemáme regiony jako bylo Mostecko a Ústecko, kde dříve byla vysoká i pětadvacetiprocentní nezaměstnanost a stát asi správně říkal, že je pro ně nutné hledat práci. “V tuto chvíli je složité pro takovou obrovskou továrnu složité najít lokaci. Skoro bych ji umístil na okraj velkého města, Prahy nebo Brna, protože tam koncentrace lidí je značná a možnost manuálně pracovat naopak nízká. V případě umístění do regionu bude problém se saturací pracovních míst do této gigatovárny,” odhaduje šéf Aliance pro budoucnost.

“Velké továrny ano a ideálně z impulsu soukromého sektoru a ne státu. Diskuse s vládou také ano, nicméně alokace továrny musí mít v blízkosti velké aglomerace, aby to neodčerpalo pracovní sílu všem ostatním zaměstnavatelům,” konstatoval Pavel Sehnal. 

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…