Obrovské nebezpečí! Profesora Piťhu ženou k soudu, a přitom Istanbulskou smlouvu odsoudil zásadní orgán ČR

23.10.2018 9:30

Prezidentka Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová se na oficiálním serveru České advokátní komory Bulletin-advokacie.cz vyjádřila k Istanbulské úmluvě a k semináři, který se k tématu konal na půdě Poslanecké sněmovny. Ona sama zastupovala na semináři právě českou advokacii.

Obrovské nebezpečí! Profesora Piťhu ženou k soudu, a přitom Istanbulskou smlouvu odsoudil zásadní orgán ČR
Foto: archiv
Popisek: Prof. Petr Piťha

„Istanbulská úmluva je úmluva o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí přijatá Radou Evropy dne 11. 5. 2011. Jako první ji podepsalo Turecko, poté následovala řada dalších zemí. Česká republika ji podepsala v roce 2016 jako 41. země v pořadí, když podpis pod ní připojil tehdejší ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Jiří Dienstbier,“ zmínila Kovářová s tím, že Česko má nyní před sebou ratifikační proces. 

Anketa

Litujete, že u nás nemáme americký radar, jak se plánovalo za vlády Mirka Topolánka?

7%
93%
hlasovalo: 11060 lidí

„Pod bohulibým názvem se skrývá doutnající nebezpečí pro několik oblastí našeho života včetně advokacie a trestního řízení. Pokud ČR úmluvu ratifikuje, bude muset změnit legislativu i v řadě oblastí stávající praxe, přístup k rodině, k pachatelům, ke vzdělávání ve školách apod. Nejde totiž ani tak o dokument právní, ale ideologický, který opakovaně používá termín ‚gender‘, zdůrazňuje genderovou podmíněnost násilí a ukládá signatářským zemím řadu úkolů, které mají po ratifikaci zavést do svého právního řádu i do společenských vztahů,“ varuje Kovářová. 

„Racionálně zaměření posuzovatelé, k nimž se svými kolegy patřím, mají zato, že stávající legislativní úprava je dostačující a že Istanbulskou úmluvu nepotřebujeme, pouze stačí zákony dodržovat, násilí hlásit a trestání vymáhat. Naopak odpůrci ratifikace děsí občany hypotetickými důsledky, které změní naši společnost od základů. Střízlivé diskusi pochopitelně nepřispívá, že se občas zastánci obou krajních pohledů pohybují v čistých spekulacích,“ zkonstatovala Kovářová. 

Původní text ZDE

Podle jejích slov si někteří podporovatelé úmluvy ve svých tvrzeních odporují. „Úřad vlády například tvrdí, že ratifikace neznamená žádnou revoluci a nic zásadního se pro ČR ani po ratifikaci nezmění, pak je ovšem otázkou, proč úmluvu vůbec ratifikovat. V jejím důsledku se údajně má jen drobně měnit trestní zákoník přidáním nové skutkové podstaty zákazu ženské obřízky a dalších násilných činů známých ze systému šaría, někteří trestní odborníci však zdůrazňují, že takové jednání je u nás trestné a stíhatelné i dnes. Na druhé straně úmluva obsahuje řadu jednoznačných formulací, které dávají za pravdu spíše jejím odpůrcům, jež se obávají obrovského množství nových povinností,“ zmínila Kovářová a uvedla, že kvůli riziku převýchovy společnosti se proti ratifikaci vyjádřila i Unie rodinných advokátů. 

„Největší nebezpečí hrozí právě advokátům. Náš vztah ke klientům musí být důvěrný a důvěrnost zaručí jen neprolomená povinnost mlčenlivosti. Kdyby se o ratifikaci této úmluvy konalo referendum, společnost jako celek by ji jasně odmítla,“ uzavřela rázně Kovářová.

O Istanbulské úmluvě se nyní hojně mluví v souvislosti s kázáním kněze Petra Piťhy. Ten varoval, že i kvůli této úmluvě se vládnoucí třídou v naší společnosti stanou homosexuálové. Mnoha lidem tímto kázáním zvedl tlak. Ozval se např. profesor Tomáš Halík, který Piťhovo kázání označil za „skutečně skandální“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…