Obyvatelé Londýna se bouří v ulicích a sepisují petice. Kvůli „politickému vězni“, který tvrdě kritizuje islám

28.05.2018 18:08

Po zatčení britského aktivisty a kritika islámu Tommyho Robinsona se v Londýně konalo již několik demonstrací. Tisíce lidí protestují a označují Robinsona za politického vězně.

Obyvatelé Londýna se bouří v ulicích a sepisují petice. Kvůli „politickému vězni“, který tvrdě kritizuje islám
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

K zatčení Robinsona a jeho bleskurychlému odsouzení došlo v průběhu pátku a již druhý den vyšli jeho příznivci do ulic Londýna a požadovali jeho propuštění. Robinson dle soudu porušil podmínku a byl poslán na třináct měsíců do vězení. Jeho okolí se obává, že ve vězení, kde je každým sedmým vězněm muslim, je ohrožena jeho bezpečnost. Ostatně Kevin Crehan, který byl odsouzen za položení slaniny před mešitu, ve vězení za doposud nevyjasněných okolností zemřel.

K jeho úmrtí došlo již před mnoha měsíci, ale britská média ani úřady o průběhu vyšetřování neinformují. Případ Robinsona je však od začátku médii ostře sledovaný a to samé platí o jeho příznivcích. Ti se sešli již následující den, tedy v sobotu. Deník Independent, který si v jiných případech potrpí na politickou korektnost, poznamenal, že demonstrace se zúčastnili „převážně bílí muži“, z nichž někteří drželi v ruce papír s hashtagem „Propusťte Tommyho“.

Deník také zmiňuje, že v davu bylo mezi jinými vidět také logo strany UKIP a rovněž plakát s nápisem „Na bílých záleží“. Jde o upravenou verzi sloganu, který využívali při svých demonstracích Afroameričané ve Spojených státech. Protesty se postupně přesunuly před budovu parlamentu, ale podle policie nebyl nikdo z účastníků zatčen. K dalšímu protestnímu shromáždění došlo také včera v Hyde Parku.

Také jeho účastníci požadovali propuštění Tommyho Robinsona, jehož pravé jméno je Stephen Lennon. Mezi jinými byl na demonstraci přítomen také někdejší šéfredaktor serveru Breitbart Raheem Kassam, který Robinsona označil za politického vězně. „Byl zatčen, obviněn a odsouzen v několika málo hodinách. Nepochybuji o tom, že jde o pečlivě připravený plán,“ konstatoval Kassam, který je rovněž nesmlouvavým kritikem islámu.

Na podporu nezvykle rychle odsouzeného Robinsona se zvedla vlna solidarity také na sociálních sítích a internetu vůbec. Na serveru Change.org již petici, adresovanou britské ministerské předsedkyně Therese Mayové, za jeho propuštění aktuálně podepsalo přes 330 000 lidí z celého světa. Petice je napsána v sedmi jazycích. Vedle angličtiny, němčiny a francouzštiny také v italštině, španělštině, polštině a češtině.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…