Obžalován Jurečkou vybraný šéf státní firmy. Zlá hra, zní z KDU-ČSL

19.01.2022 7:08

Daniel Szórád, kterého v roce 2014 jmenoval dnešní ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) šéfem Lesů ČR, má problém. Policie navrhla podat na něj žalobu, protože podle vyšetřovatelů porušil konkurenční doložku a když od Lesů ČR odešel, měl státní podnik poškodit. Stávající ministr zemědělství Zdeněk Nekula má za to, že proti Szóradovi byla rozehrána nepěkná hra.

Obžalován Jurečkou vybraný šéf státní firmy. Zlá hra, zní z KDU-ČSL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr zemědělství Marian Jurečka

Podle informací Deníku N policie dotáhla až k návrhu na podání obžaloby případ Daniela Szórada, bývalého ředitele Lesů ČR, kterého do funkce jmenoval předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, když zastával funkci ministra zemědělství ve vládě Bohuslava Sobotky.

Nedlouho po odchodu Sobotkovy vlády čekal odchod také Szórada, který v rámci odchodu od Státního podniku a práce s citlivými informacemi podepsal konkurenční doložku, ve které se zavázal, že citlivé informace nepředá po určitý čas konkurenci. A právě to podle policie Szórád porušil, když začal ještě v této ochranné lhůtě spolupracovat s firmou Lesní společnost Trhanov, kde působí dodnes.

Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze potvrdil, že ze strany policie padl návrh na obžalobu Szóráda, ale prý se ještě definitivně nerozhodl, zda ji podá.

Szórád by byl podle vlastních slov rád, kdyby se celá věc nějak vyřešila.

„Byl bych strašně moc rád, kdyby kdokoliv, kdo v tom má nějakou kompetenci, třeba pan Borgula, se rozkýval. To, co se stalo, se stalo, a pokud si myslí, že to nebylo dobře, nechť napíše obžalobu,“ uvedl Szórád.

Dnešní lidovecký ministr zemědělství Zdeněk Nekula má za to, že proti Szórádovi byla rozehrána hra, která už je za hranou.

„Na rovinu říkám, že to, co proti němu bylo rozehráno, je hodně za hranou. Vím, že mi ta slova budou vyčítána, ale považuji ta obvinění za šikanózní. Z možného okruhu kandidátů ho nevylučuji,“ podotkl ministr.

Lesy ČR čekají na nového ředitele. Do výběrového řízení se přihlásilo pět uchazečů a Szórád odmítl sdělit, zda je mezi nimi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…