Ochrana práv dětí musí být hlavní prioritou u stejnopohlavních párů, myslí si poslanec Novák

11.03.2021 10:45

Poslanecká sněmovna řeší kromě zákonů souvisejících s pandemií také běžnou a plánovanou agendu. Například normu zajišťující, aby stejnopohlavní páry mohly uzavírat manželství. Současná úprava spočívající ve statutu registrovaného partnerství by tak zanikla. K projednávané novele se vyjádřil také poslanec Marek Novák (ANO).

Ochrana práv dětí musí být hlavní prioritou u stejnopohlavních párů, myslí si poslanec Novák
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Marek Novák

Zákon podle něj nově stanovuje, že by lidé stejného pohlaví měli mít v manželství stejná práva a povinnosti, jako mají v žena a muž v tradičním manželství. „Jedná se například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a sirotčí důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, o přístup k náhradní rodinné péči, nebo o právo na změnu jména a svatební obřad,“ uvedl Novák.
 
 
Je potřeba také doplnit, že novela počítá s chráněním i těch osob, které do registrovaného partnerství již vstoupili. Přijetí tohoto zákona a následné zrušení registrovaného partnerství by na ně totiž nijak nedopadlo. Tyto osoby by, i přes zrušení zákona, mohly v registrovaném partnerství nadále setrvat. 
 
Podle Marka Nováka je klíčovým úhlem pohledu na tuto změnu postavení a práva dětí v takových svazcích. Je prý nutné co nejrychleji vyřešit zejména postavení a práva dětí, které jsou v registrovaných partnerstvích vychovávána. Je totiž ve výsledku jedno, jestli rodiči, které se o děti starají, jsou muž a žena, nebo stejnopohlavní pár. 
 

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí
 
„Tyto děti pak musí mít k oběma rodičům, kteří se podílejí na jejich výchově, stejný právní vztah, což za současné úpravy není možné. Samozřejmě beru v úvahu fakt, že dítě nevzešlo jinak, než z biologického vztahu mezi mužem a ženou.Nemůžeme však děti trestat za to, že se v tomto právním vakuu následně nedobrovolně ocitnou,” uvedl poslanec Novák. V současnosti jsou však situace, kdy jeden z partnerů má vlastní dítě, případně si dítě osvojí. Občanský zákoník totiž společné osvojení umožňuje pouze manželům, nikoliv registrovaným partnerům.
 
Dítě vychovávané registrovanými partnery to má podle poslance Nováka složité. Právní vztah je určen pouze k jednomu z rodičů žijících v registrovaném partnerství, zatímco druhý partner k dítěti žádný právní vztah nemá. Tento druhý partner tak nemá vůči dítěti rodičovskou odpovědnost, tedy například povinnost o dítě pečovat a zajišťovat jeho výchovu a vzdělávání a nemá k němu ani vyživovací povinnost. Prioritou by tak mělo být zajištění harmonického vývoje a ochranu společnosti zejména proto, že si tuto situaci sami nezvolili. 
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…