Očkovat děti, jinak dětská mutace! Odborník varuje

01.07.2021 8:21

Od dnešního dne mohou rodiče na očkování proti nemoci covid-19 nahlásit i své děti starší dvanácti let. Podle většiny odborníků je očkování dětí žádoucí. Kvůli zvýšení kolektivní imunity i kvůli tomu, že se sníží riziko, že přenesou covid na své dědečky a babičky. Očkované děti se navíc vyhnou testování ve školách. Naproti tomu imunolog Jiří Šinkora před plošným očkováním dětí varoval.

Očkovat děti, jinak dětská mutace! Odborník varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

Ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch se v rozhovoru pro Aktuálně.cz jednoznačně postavil za očkování dětí proti covidu. Především kvůli tomu, že to zvýší kolektivní imunitu a sníží se riziko, že děti jako přenašeči viru nakazí své rodiče či prarodiče. A samy se vyhnou poprázdninovému testování ve školách.

Šéf resortu se opírá o stanovisko odborníků, jako je vakcinolog Daniel Dražan.

„Největší výhodou je, že nebudou nemocné. Sníží se riziko, že onemocní, že budou vážně nemocné, nebo že zemřou. Ačkoliv to riziko je mnohem nižší než u dospělých, stále není nulové," uvedl pediatr a člen České vakcinologické společnosti Daniel Dražan.

Imunolog Jiří Šinkora naproti tomu před plošným očkování dětí varoval.

Dospělým lidem prý nehodlá bránit v očkování. To, jak se rozhodne ten či onen člověk, je čistě na něm a Šinkora jako imunolog ví, že očkování může pomoct.

Ale u dětí je tomu jinak.

„Budu ale vždy proti očkování dětí vakcínou v nouzovém režimu, která je jim k ničemu, zbytečně podráždí jejich dokonalý imunitní systém a může vést k nežádoucímu posunu specifit rozpoznávání. Na to se mě už dál neptejte, nebudu na to odpovídat, protože názor nezměním. No, nebudu s tím prostě už ztrácet čas. Kdo chce nechat svoje děti naočkovat, ať o udělá. Zřejmě se nestane vůbec nic. Pak bychom se mohli pokusit vymýtit očkováním všechny druhy virů, které se na nás během vývoje usadily. Až se v dětské populaci stane díky očkování něco strašlivého, nebudu mít žaludek na to psát - já to říkal,“ varoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…