Od krámku se zeleninou až na ministra. Noviny rozebírají Milana Chovance a dění v ČSSD

11.11.2013 7:01

Po rezignačním projevu Michala Haška a Jeronýma Tejce panuje v ČSSD neklid. Sociální demokraté se obávají, že Hašek chystá odvetu předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi. Ten to ale odmítá, dle svých slov chce být loajálním poslancem. Deník MF Dnes přináší také portrét Milana Chovance, který odstartoval krach Haškova plánu.

Od krámku se zeleninou až na ministra. Noviny rozebírají Milana Chovance a dění v ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec si potřásá rukou s Michalem Haškem

"Budeme loajálně podporovat všechny kroky vlády, které budou v souladu s programem a volebními závazky ČSSD," prohlásil dnes už bývalý první místopředseda ČSSD Michal Hašek během svého rezignačního projevu. Pro mnoho z jeho kolegů to znamená jediné - Hašek bude ostřelovat vládu pod záminkou, že v ní sociální demokracie neprosazuje svůj program.

"Nikdy to nebylo a nebude jinak," podotkl pro MF Dnes místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Věta "Když si dáme pozor, neměli by mít sílu k nějaké odvetě" podle deníku vystihuje názor mnoha sociálních demokratů.

Tanec na hrobě odpůrců

Jihomoravský hejtman se snaží obavy mírnit. "Já opravdu nejsem tak malý. Nechystám žádné partyzánské gerily, jak někteří naznačují. Chci být loajálním poslancem," tvrdí Hašek a odmítá, že by ve zdůvodnění jeho rezignace chyběla sebereflexe, jak rovněž někteří jeho straničtí kolegové tvrdí.

"Já si myslím, že pánové by především měli přijmout vlastní sebereflexi. My jsme jasně řekli, že ta rezignace se vztahuje i na volební výsledek. Pan Chovanec řídil kampaň. Pan Zaorálek psal ten program, za který jsme dostali 20,5 procent. Já se těším, až tu reflexi projeví také tito pánové. Já chápu, že teď tančí válečné tance na hrobech svých odpůrců, ale tato fáze už by snad dneškem mohla skončit," prohlásil Hašek v rozhovoru pro MF Dnes.

Politická kariéra Milana Chovance

Je jednou z klíčových postav dění v sociální demokracii. Jeho obrat znamenal konec "puče" proti Sobotkovi. Deník MF Dnes píše o tom, kdo je vlastně Milan Chovanec. Poprvé se prý ukázal po boku podnikatele Josefa Schneidera, který mu už v roce 1998 předpovídal velkou budoucnost. "Jednou z něj bude nejvýznamnější plzeňský sociální demokrat," prohlásil údajně majitel masokombinátu při setkání s ředitelkou regionální televize, kde si podnikatel zadával inzerci.

Výrazněji na sebe Chovanec upozornil v roce 2000, když se postavil na stranu tehdejšího plzeňského lídra ČSSD Václava Šlajse. Nakonec jej ve stranické hierarchii dokonce předběhl. "Vidíte, a teď se zastal Václav Šlajs mě, když jsem hlasoval pro odchod Bohuslava Sobotky z funkce předsedy strany," říká Chovanec, kterého nyní Šlajs vystřídá v křesle hejtmana Plzeňského kraje.

Podle deníku Chovancovi pomohlo i to, že v plzeňské ČSSD neměl takovou konkurenci, jakou by měl třeba v ODS. Navíc prý uměl trpělivě vyčkávat. "Když jdete zespoda nahoru, je vždycky lepší, když cestou ty lidi zdravíte, než když jste najednou nahoře, a co pak?" komentuje Chovancův styl vlivná postava plzeňské ODS Roman Jurečko.

"Velmi brzy jsem pochopil, že se vyplatí neválčit," potvrzuje i sám Chovanec, kterého MF Dnes popisuje jako muže, který vyjde s každým.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…