Od ledna bude život dražší o 550 korun měsíčně, tvrdí analytik

01.01.2012 9:45

Přichází nový rok a s ním spojené zdražování a zvyšování dolní sazby DPH. Podle analytika ČSOB Petra Dufka to bude reálně znamenat zvýšení výdajů domácností v průměru o 550 korun měsíčně.

Od ledna bude život dražší o 550 korun měsíčně, tvrdí analytik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

"Největší zvýšení výdajů bude pro domácnosti znamenat změna dolní sazby DPH," uvedl podle ČTK Dufek. Ta se od ledna zvedne z deseti na 14 procent. Od Nového roku se navíc nad rámec dopadu změny DPH zdraží elektrická energie, voda a teplo. "Celkem si tak průměrná domácnost měsíčně připlatí navíc asi 550 korun."

"Životní náklady vzrostou mimo to vlivem dražších energií a zdražení dováženého zboží kvůli slabší koruně," doplnil hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Zvýhodněny budou rodiny s dětmi a důchodci, naopak bezdětným Nový rok žádné daňové výhody nenadělí.

Do snížené sazby DPH patří potraviny, nápoje, krmiva pro zvířata, léky, dětské pleny a autosedačky, knihy, noviny a časopisy i nové byty. Méně jsou dosud daněné také pomůcky pro zdravotně postižené, vodné a stočné, svoz komunálního odpadu. Snížená daň platí i pro dopravu, ubytovací služby i sociální a zdravotní péči. Do nižší sazby DPH patří rovněž služby posiloven, provozování solných jeskyní nebo pohřební služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…