Od mikrofonů dál: Babiš upřímně o Pekarové. Zachyceno

14.04.2022 13:31 | Reportáž

Vláda nedělá nic, místo toho lže a českým občanům ze své vůle nedala v krizové situaci prakticky nic. Na tiskové konferenci po jednání stínové vlády hnutí ANO to řekl expremiér a šéf hnutí Andrej Babiš. Po tiskovce ještě v komentáři pro ParlamentníListy.cz okomentoval výroky předsedkyně Sněmovny Pekarové Adamové, že si už Češi nemůžou žít nad poměry nebo že Viktor Orbán razí odpornou politiku. „Je to skandální, ona má obrovský plat a všechno zdarma včetně jídla,“ konstatoval Babiš pro PL a upozornil ji, že Orbán dělá pouze tu politiku, kterou si přejí maďarští občané.

Od mikrofonů dál: Babiš upřímně o Pekarové. Zachyceno
Foto: Repro FB A. Babiše
Popisek: Andrej Babiš během vystoupení po schůzi své stínové vlády

Expremiér Andrej Babiš (ANO) vystoupil na tiskové konferenci stínové vlády hnutí ANO. „Musím říct, že žádná vláda se nechovala tak domýšlivě jak ta stávající vláda. Tato vláda stále vykládá lidem, že státní rozpočet nemá prostředky. A za druhé vykládá, že tím, že naše vláda dala lidem peníze, že jsme způsobili inflaci. Ale ta byla jenom 5,3 procenta v prosinci minulého roku. Tato vláda nedala lidem žádné peníze. Téměř žádné,“ rozhorlil se.

„A je zajímavé, že ta inflace je o víc než 100 procent vyšší. Takže toto jsou dvě mantry, které stále opakují a které jsou nepravdivé. Já jsem absolutně šokován tím, že včera pan premiér prezentoval, že vláda dala českým občanům 74 miliard. A pan Jurečka to okomentoval detailem,“ rozjel se Babiš úvodem tiskové konference stínové vlády. 

„28 miliard na důchody, 21 miliard na valorizaci důchodů, ale to je ze zákona. Takže se bavme o tom, co dala vláda českým občanům z vlastní vůle. Ještě tady říkají: 15 miliard slevy na poplatníka, ale to jsme schválili v rámci snížení a zrušení superhrubé mzdy. Takže to je věc, se kterou vláda nemá nic společného. Takže ve skutečnosti tato vláda dala 4 miliardy na spotřební daň na pohonné hmoty, ale ta začíná až 1. 6. a bude trvat jenom do září. A čtyři miliardy na odpuštění silniční daně a dvě miliardy na zvýšení existenčního minima. Takže vláda dala pro české občany deset miliard a ne 74 miliard, jak to prezentuje. Tato vláda dala 54 miliard pro ukrajinské uprchlíky. Ale pro české občany dala, a ještě to naběhne postupně, jenom deset miliard. A my jsme jasně deklarovali a předložili dvanáct bodů, jak by vláda měla pomoci,“ zmínil dále Babiš, že tato vláda neřeší příjmy, kdy se vzdává například EET. 

„Vláda peníze má a neříká pravdu! Stále mluví o tom... Vždyť to přece nemá logiku. To pochopí i malé děti, že když vláda tvrdí, že my jsme dali peníze lidem, že jsme způsobili inflaci, přitom úspory obyvatelstva stouply, a Fialova vláda lidem nedala nic. Protože to, co pan Jurečka, ten projekt doplatek na bydlení, to je nějakých dvě miliardy a to vlastně ani neodeprezentoval. A inflace je dvojciferná, třetí největší v Evropě a my neříkáme, že vláda za to může. My říkáme, že vláda z těch peněz nechce vrátit občanům to, co by si zasloužili a to, co dělá 24 členských států Evropské unie. Stále opakujeme, že dokonce klíčoví zaměstnanci na úřadech práce jim nenavýšili ani o korunu. Ani o korunu jim nenavýšili,“ zmínil dále Babiš. 

„Bohužel vláda stále neslyší na to, co my doporučujeme. To, co dělají okolní země, že jsme například jasně řekli, že měly zastropovat pohonné hmoty. Pokud v Chorvatsku je nafta 36 korun a v Maďarsku taky, v Polsku taky, tak proč to neudělá tato vláda. Tato vláda je domýšlivá i v tom, že zvládla covid,“ poukázal pak dále Babiš, že se nad tím opravdu pobavil.

„A co udělala vláda proti covidu? Ten covid, celé dva roky jsme bojovali proti covidu, my jsme vybudovali očkovací centra a tato vláda zničila celou očkovací strategii. Jsou objednané vakcíny a vláda není schopná je někde prodat nebo darovat, takže nedělají s tím nic. Chaos. Jednou pan ministr říká, že bude centralizovat hygieny, podruhé říká, že ne, že je bude decentralizovat. A kdo tady, potom, co vláda říká, že zvládla covid, což je samozřejmě nesmysl, protože s tím neměli žádné starosti, byl to jenom chaos, tak pan ministr Rakušan říká, že zvládl uprchlickou krizi. A já nevím jak!“ zmínil Babiš.

Následně ještě v krátkém komentáři pro PL rozvedl svůj pohled na středeční výroky šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Ta totiž prohlásila, že si už nemůžeme dovolit žít nad poměry jako doteď a nezdravě zvyšovat platy či důchody nad zákonnou úroveň valorizace. Babiš též odsoudil její výroky na adresu Maďarska. 

„Je to skandál. Nejdřív tvrdila, že tu vláda není pro lidi a teď to ještě ‚vylepšila‘ nesmyslným výrokem, že si čeští občané žijí nad poměry. Jestli si někdo žije nad poměry, tak je to paní Pekarová. Má plat čtvrt milionu korun měsíčně, všechno má zdarma, jídlo zdarma, auto s řidičem a do toho ten její výlet do Dubaje s celou delegací speciálem. Ona si žije nad poměry! Chápete to? Jeden den poučuje naše občany, že svoboda je důležitější než benzín a podobné řeči a pak si odletí letadlem do Dubaje na výstavu. To je výsměch,“ sdělil naší redakci Andrej Babiš.

Připomíná, že role předsedkyně Poslanecké sněmovny je úplně jiná. „Má řídit schůze, celou Sněmovnu, měla by dohlížet na to, aby se dodržovala demokracie a jednací řád ve Sněmovně, měla by být nezávislá,“ míní expremiér a opakuje svou kritiku celé Fialovy vlády. „Co předvádí celá tato vláda je naprosto šílené, jak jsem už říkal na tiskovce. Stále lžou. Nedali lidem žádných 74 miliard. Zatím českým občanům ‚dali‘ 10 miliard s tím, že to mají teprve schváleno a snížení spotřební daně začne platit teprve od června! Vláda jen mlží, chovají se domýšlivě a arogantně. Nevyřešili vůbec nic!“ komentuje. 

Pekarová Adamová se také opět opřela do Maďarska a tamního premiéra Viktora Orbána, který nedávno opět drtivě vyhrál parlamentní volby. Podle šéfky Sněmovny je odporné, že pro Orbána je levný ruský plyn cennější než krev ukrajinských občanů. Babiš nad tím nevěřícně kroutí hlavou. „Přístup Orbána k celé věci je přístup maďarských občanů, kteří nechtějí válku. Ona asi válku chce, ale my ji nechceme. Uprchlíkům pomáháme, staráme se, hnutí ANO jako jediný politický subjekt přímo pomohlo, já jsem pomohl, ale nelze rezignovat na pomoc českým občanům,“ uzavírá Andrej Babiš svůj komentář pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…