Od summitu k summitu: Zachraňte kancléřku Merkelovou

27.06.2018 10:04

Nedělní „minisummit“ v Bruselu byl předehrou k zítřejšímu setkání, tentokrát již všech zástupců členských států EU, jehož hlavním tématem bude rovněž přistěhovalecká politika.

Od summitu k summitu: Zachraňte kancléřku Merkelovou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Rozdávající oběd

Média se shodují na tom, že nedělní setkání představitelů šestnácti členských států mělo jeden hlavní cíl. Podle Financial Times či levicového deníku Guardian šlo o to „zachránit kancléřku Angelu Merkelovou“. Ta se aktuálně skutečně nachází v nezáviděníhodné situaci, když se její vláda ocitla na hranici svého pádu. Hlavním důvodem je odlišný pohled na přistěhovaleckou politiku bavorské CSU Horsta Seehofera.

Anketa

Doporučujete ÚV KSČM doporučit poslancům KSČM toleranci vlády Andreje Babiše?

hlasovalo: 10350 lidí

Seehofer si především trvá na tom, že by žadatelé o azyl již jednou registrovaní v jiných evropských zemích neměli být vpuštěni do Německa. Něco takového ovšem Merkelová odmítá a právě nedělní summit jí měl poskytnout kýženou podporu. K žádné přelomové shodě však v Bruselu nedošlo a celoevropské řešení migrační krize se zatím nerýsuje. Ostatně samotná kancléřka hovořila pouze o dvoustranných dohodách.

Hlavní roli hrála na nedělním summitu Itálie, která ústy svého premiéra Conteho představila osmibodový plán s cílem od základu změnit dublinský systém, který upravuje podmínky pro podání žádosti o azyl. „Kdo přijede do Itálie, přijíždí zároveň do Evropy. Je třeba, aby zodpovědnost přijaly všechny členské státy EU společně. Požadujeme v této záležitosti mnohem věští míru solidarity,“ uvedl premiér nové jmenované vlády.

Italský premiér dále navrhl, aby byla v dalších státech EU vytvořena centra, kde by se vyřizovaly žádosti o azyl. S cílem zabránit dalšímu zahlcování italských i jiných úřadů v zemích jižní Evropy. Zatímco Francie a Španělsko tento návrh podpořily, Nizozemsko se dle deníku Financial Times postavilo proti. K absolutní shodě nedošlo mezi šestnácti účastníky „minisummitu“ ani v dalších diskutovaných bodech.

Jak předpovídá list Financial Times, zítřejší summit, jehož se již zúčastní všech 28 členských zemí EU, bude ještě obtížnější. „Přítomni budou i zástupci zemí Visegrádské čtyřky, které stále odmítají výzvy západoevropských zemí k přijetí kvót pro uprchlíky,“ píše britský deník k zítřejšímu summitu, na kterém podle expertů patrně k žádnému zásadnímu posunu nedojde. Minimálně je předem jasné, že Česká republika, Maďarsko, Polsko ani Slovensko na kvóty kývnout nehodlají.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…