Odboráři hrozí stávkou na železnici

05.04.2012 14:25

Podl serveru Týden.cz je možné, že se nejpozději do června uskuteční stávka na železnici. Důvodem je financování regionální osobní dopravy, které podle odborářů může vést až ke kolapsu vlakové přepravy v krajích.

Odboráři hrozí stávkou na železnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlaky Českých drah

Podle předsedy železničních odborů nejsou připravená pravidla pro to, jakým způsobem se příští rok finančně zabezpečí železniční doprava v regionech. Memorandum, které podepsala Fischerova vláda a které mělo zabezpečit krajům po deset let státní dotaci na vlaky v celkové výší 2,6 miliardy korun, totiž působilo problémy již při sestavování rozpočtu pro letošní rok. Ministerstvo totiž chtělo svůj příspěvek podstatně snížit s tím, že se na financování budou z větší části podílet kraje. Nakonec vláda couvla.

Chybí 2,6 miliardy

To se může opakovat i letos. Podle Pejši vláda na příští rok 2,6 miliardy korun nebude mít. "To zavání pořádným malérem," řekl Pejša. Kolaps dopravy by se dotkl i zaměstnanců železnic.

Náměstek ministra Lukáš Hampl serveru Týden.cz řekl, že ministerstvo v současnosti připravuje koncepční materiál, který má memorandum nahradit. "Musíme jít cestou nového nastavení pravidel," řekl Hampl. Materiál je prý již hotový, ale ministerstvo jej chce napřed projednat na poradě ekonomických ministrů. Proto jeho detaily nechtěl prozradit.

Podle Pejši je však potřeba znát tento materiál co nejdříve. Je totiž kvůli jízdním řádům na příští rok vědět, kdo a jak bude regionální železnice financovat. Pokud nebude řešení známé již v průběhu tohoto pololetí, budou odbory stávkovat. "Mohlo by to být i 16. června," odkázal Pejša na symbolické datum. Loni toto dobou se totiž uskutečnila celodenní stávka v dopravě na protest proti sociální a ekonomické politice vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…