Odboráři v lázeňství chtějí pro zaměstnance lepší mzdy a lepší pracovní podmínky

21.09.2014 6:12

Zaměstnanci v lázeňství mají platy pod průměrem, jejich pracovní podmínky jsou neuspokojivé, a proto je třeba prostřednictvím kolektivních smluv tyto podmínky i platy zlepšovat. Týká se to nejen tuzemských zaměstnanců, ale stejná situace je i na Slovensku a v Maďarsku. Shodli se na tom odboráři z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče na jednání se svými protějšky z lázeňských organizací v ČR a uvedených zemích. Uvedla to předsedkyně svazu Dagmar Žitníková.

Odboráři v lázeňství chtějí pro zaměstnance lepší mzdy a lepší pracovní podmínky
Foto: kralovehradecko-info.cz
Popisek: lázně - ilustrační foto

Čeští zdravotničtí odboráři by se v příštích dnech měli opět sejít k jednání s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD), aby s ním jednali o růstu mezd. Odborový svaz požaduje zvýšení mzdových tarifů minimálně o pět procent, předsedkyně svazu ale upozornila na to, že v lázeňství mají zaměstnanci mzdy smluvní. Proto bylo pro odbory důležité v minulých letech zajistit peníze ze zdravotního pojištění, které stát naopak snižoval, uvedla předsedkyně.

„Ten sektor jako takový zažil strašnou dobu," řekla. „Některé lázně i skončily, propouštěli se zaměstnanci, snižovaly se platy, zaváděly se takové velmi nestandardní formy pracovních poměrů," popsala situaci. Svazu jde i o to, aby stát podpořil také pacienty, protože peníze na prevenci sníží peníze nutné na léčbu, zdůraznila.

Odborový svaz v tiskové zprávě uvedl, že se chce vedle zlepšování podmínek i platů zaměřit také na odhalování násilí na pracovišti a přetěžování zaměstnanců. Zaměří se také na zachování odbornosti, prosazovat bude vzdělávání v lázeňství napříč všemi profesemi a také účinnější dohled nad poskytováním lázeňské péče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…