Odborník: Pane Babiši, ta koalice s komunisty není dobrý nápad

15.10.2014 8:00

Už ve třech velkých městech se hnutí ANO domluvilo na vytvoření koalice s komunisty. Zdůvodňuje to zatížeností z minulosti jiných zavedených stran. Politolog Jan Outlý se domnívá, že ANO, které jeho šéf Andrej Babiš označuje za pravicové se sociálním cítěním, mělo k podobné spolupráci přistoupit až v posledním případě, pokud by nebyla jiná možnost. MF Dnes také řekl, že toto rozhodnutí má v souvislosti s minulostí Andreje Babiše „jiný nádech“.

Odborník: Pane Babiši, ta koalice s komunisty není dobrý nápad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Představitelé ANO jsou na komunální úrovni svolní spoluvládnout s komunisty. „Nepřijali jsme usnesení, že někdo je pro nás nepřijatelný,“ uvedla členka celostátního výboru ANO Jaroslava Jermanová. „Záleží na lidech, ne na stranickém tričku,“ tvrdí Jermanová.

MF Dnes zaznamenala z ANO pouze jeden obezřetnější postoj, a to ministra obrany Martina Stropnického. „Neznám přesně situaci, ale pokud je to fundamentalistická komunistická buňka, není to dobře,“ uvedl.

Snaha vládnout a vytvořit koalici přiměla ANO ke spolupráci například v Chomutově. Tam dalo hnutí přednost tomuto spojení i před spoluprací s ČSSD či hnutím Nový sever, které je prý plné přeběhlíků a proto je nedůvěryhodné. ANO svou volbu zdůvodňuje tím, že chce do vedení města a zároveň splnit slib, že napraví poměry. To podle ANO vylučuje ze hry místní ČSDD, která je údajně zatížená podezřeními z minulosti.

Severočeský Chomutov byl v minulosti veden ODS spolu s ČSSD. Výrazný vliv na chod radnice měly údajně osobnosti provázané s takzvanými kmotry. Právě stíny odsouzeného starosty Alexandra Nováka (ODS) a zavražděného Romana Housky (ČSSD) chtějí nová hnutí spolu s komunisty rozehnat. Ve volbách totiž výrazně uspělo i hnutí PRO Chomutov, které je rovněž v nové koalici.

Poslední zpráva o spojení s komunisty přišla z Kladna, kde jdou do vedení ještě s Volbou pro město. V Havířově díky koalici KSČM a ANO prý bude primátorem komunista.

U každé dlouhodobě působící strany se dá na něco ukázat

Politolog Jan Outlý z královéhradecké univerzity se domnívá, že ANO mělo sáhnout ke koalici s komunisty až jako k poslední možnosti. „Není to úplně přirozená koalice. Ale na komunální úrovni se setkáváme s lecjakými koalicemi včetně koalice ODS a KSČM, takže z toho pohledu se nejedná o něco tak výjimečného. V případě hnutí ANO ale má tato koalice jiný nádech v souvislosti s minulostí Andreje Babiše,“ domnívá se politolog. „Pokud hnutí ANO mělo jinou volbu, a přesto šlo touto cestou, tak je to něco, co dosud nebylo obvyklé,“ dodal Outlý. Domnívá se také, že důvodem může být i nezkušenost lidí z ANO, kteří nemají politickou zkušenost a možná prý nejsou schopni dosahovat kompromisu. „Každá strana, která dlouhodobě působí na komunální nebo vyšší úrovni, má za sebou něco, na co by šlo poukázat. V tomto případě mi tedy argument hnutí ANO nepřipadá namístě,“ vysvětluje Outlý v MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…