Odborník ze školství: Dobešův obor není prioritou žádné vlády. Má smůlu

06.02.2012 21:44

Evropská komise kritizuje hospodaření ministerstva školství s evropskými dotacemi. Hrozí, že pozastaví financování v rámci programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Pokud by se tak stalo, Česká republika by přišla o 53 miliard. „K pozastavení programu došlo například v Bulharsku, ale myslím si, že to není obvyklé. Doufám, že dá ministerstvo věci do pořádku,“ uvedl místopředseda Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska Michal Musil v Hydeparku.

Odborník ze školství: Dobešův obor není prioritou žádné vlády. Má smůlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

„Domnívám se, že ministerstvo školství by mělo spolupracovat se svými kolegy z ministerstva financí a pro místní rozvoj. Pravděpodobně se dá mnohé zachránit, ale bude to složité,“ dodal Michal Musil, který také zastává funkci ředitele v Gymnáziu Jana Palacha.

Evropská komise si stěžuje, že dotace se nevyužívají vhodně, často jdou na neúměrně vysoké platy a pochybné projekty. „Mám pocit, že dost dotací jde na věci, které sice individuálně mohou pomoci, ale měli bychom se více zaměřit na velké projekty, jako byla například státní maturita. Uvítal bych také studii, která by zpracovala vývoj školství, jakým směrem se bude ubírat třeba za dvacet let,“ navrhl Musil.

Selekce na víceletá gymnázia není vhodná

Patnáctiletí žáci neprospívají v mezinárodních srovnávacích zkouškách. Jaká je příčina toho, že čeští žáci zaostávají? „Není vhodná selekce žáků v raném věku na víceletá gymnázia. Žáci základních škol dostávají výsledky do těchto podob. Učitelům základních škol by také pomohlo, kdyby na základkách bylo více dětí, které mají o studium zájem. Domnívám se, že procento víceletých gymnázií by mělo být o polovinu nižší,“ uvedl Musil.

K úpadku dochází především v matematice a v přírodovědných oborech. „Pomohlo by, kdyby matematika vstoupila jako povinný maturitní předmět, takhle ji studenti vymazávají z mysli.“

Na nejlepšího ministra stále čekám

Václav Klaus označil Josefa Dobeše za nejlepšího ministra školství. „Já na nejlepšího ministra stále ještě čekám,“ nesouhlasí Musil. „Do Dobeše jsem ze začátku vkládal velké naděje a pořád je ještě šance pro české školství něco udělat, tak uvidíme. Ministr školství by měl mít respekt napříč školským spektrem, musí mít podporu. Dobeš má tu smůlu, že školství není prioritou žádné vlády.“

Mezi cíle Dobeše momentálně patří rušení zvláštní škol a plošné testování základních škol. „Rušení základních škol máme tak trochu nastaveno z Evropské unie. Se zvláštními školami jsme přitom měli dobrou zkušenost, vyčkal by s tím a tématiku studoval,“ váhá Musil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …