Odbory bijí na poplach. Fialova vláda s nimi bude jednat

13.06.2023 6:30

Premiér Petr Fiala (ODS) a další členové vlády budou dnes dopoledne jednat s odboráři o konsolidačním balíčku a o dalších úsporách v rozpočtu.

Odbory bijí na poplach. Fialova vláda s nimi bude jednat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhá schůze vlády v tomto roce

Předáci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) s vládními návrhy k ozdravení státních financí nesouhlasí. Navrhují vlastní opatření. Od poloviny května jsou svazy kvůli vládním záměrům ve stávkové pohotovosti. Na konec června plánují protestní akce. Opakovaně si stěžují na to, že s nimi vláda nejedná. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) minulý týden řekl, že sociální dialog se nevede pod nátlakem.

Vláda chce v příštím roce uspořit na výdajích 62,4 miliardy korun a z nových příjmů získat 31,7 miliardy korun, celkem tedy 94,1 miliardy korun. V dalším roce by to pak mělo být celkem 53,4 miliardy korun. Kabinet počítá se seškrtáním dotací, obnovením nemocenského pojištění zaměstnancům i se změnami DPH. V plánu je zvýšení daní firmám, z hazardu, lidem s vyšším příjmem i u tabáku a alkoholu. Nulovou spotřební daň má mít dál ale tiché víno. Škrtnout se má daňová sleva u zaměstnaneckých benefitů. V první verzi rozpočtu na příští rok pak ministerstvo financí navrhlo snížení platových tarifů pracovníků veřejného sektoru o pět procent.

Odbory ČMKOS kritizují v balíčku hlavně změny DPH, zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance či rušení slev u benefitů. Opakovaně si stěžují na to, že s nimi vláda své záměry neprojednává předem a na připomínky k balíčku s téměř šesti desítkami novel jim dala pět pracovních dnů. Navrhují 12 vlastních opatření ke snížení rozpočtových deficitů. Mezi nimi je obnovení EET či zrušení daňových změn z posledních let. Premiér označil už dřív odborářské návrhy za nerealistické.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi, zastřešuje 31 svazů s asi 270 000 členů. Dnešního jednání by se měli účastnit dva její zástupci, uvedl minulý týden předák Josef Středula. Dva zástupce bude mít dnes na jednání ve Strakově akademii i Asociace samostatných odborů (ASO), potvrdil její předák Bohumír Dufek. Menší centrála sdružuje 12 organizací, mezi nimi vlivné železničářské či lékařské odbory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…