Odbory státních zaměstnanců chtějí sledovat dopady úbytku míst

30.11.2018 21:50

Odborový svaz státních orgánů a organizací (OSSOO) přijal s rozpaky plán vlády snížit počet míst ve státní správě přibližně o 860. Odboráři chtějí sledovat, zda to nezvýší pracovní zátěž ostatních zaměstnanců, což by mohlo zkomplikovat nebo zpomalit práci úřadů. Odborový svaz to dnes sdělil ČTK. Zároveň zopakoval, že odmítá novelu služebního zákona, která umožní vládě odvolávat ministerské státní tajemníky.

Odbory státních zaměstnanců chtějí sledovat dopady úbytku míst
Foto: Archiv zadavatele
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Snížení počtu míst od počátku příštího roku zhruba o 860 schválila vláda ve čtvrtek, jde o takzvanou systemizaci pracovních míst. Obsazena je v současnosti zhruba jedna třetina z těchto míst. Podle náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého jde o největší redukci od doby, co platí zákon o státní službě. Na státních úřadech tak zbude 77 812 míst.

Odboráři uvedli, že cílem systemizace má být především řádné plnění úkolů na úřadech a zefektivnění práce, ne primárně úspora peněz na platy, i když jde o zadání vyplývající z vládního prohlášení. „Chci věřit, že rušení míst ve státní službě vláda velmi dobře prodiskutovala a tento krok je opodstatněný. Bohužel jsme však nedostali jasné odpovědi, kdo bude vykonávat agendu po propuštěných zaměstnancích a zda na těch, kteří zůstanou, nebude ležet větší díl práce, což by v důsledku mohlo zkomplikovat nebo zpomalit práci úřadů,“ uvedl předseda OSSOO Pavel Bednář.

Odbory proto plánují spolu se svými základními organizacemi dopady systemizace sledovat přímo na pracovištích. Na případné negativní dopady chtějí podle Bednáře hlasitě upozorňovat.

Novelu zákona o státní službě odborový svaz označil za uspěchaný a nekoncepční materiál, který hrozí destabilizací a posílením politického vlivu na státní správu. Novelu, která umožní vládě odvolávat ministerské státní tajemníky z popudu příslušných ministrů, prosadila zhruba před měsícem ve Sněmovně koalice ANO a ČSSD s pomocí SPD a KSČM. O postoji OSSOO jeho předseda informoval v otevřeném dopise senátory, které čeká jednání o tomto návrhu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…