Odcházím z armády, napsal v dopisu český voják. A upozornil na závažné důvody

13.05.2016 16:10

Server OzbrojenéSložky.cz přinesl dopis jednoho z vojáků, který uvedl, proč se rozhodl odejít z armády. Podle jeho slov za jeho odchod může státní tajemník ignorující vůli velitele.

Odcházím z armády, napsal v dopisu český voják. A upozornil na závažné důvody
Foto: army.cz
Popisek: vojáci v akci

„Úředníci resortu obrany plýtvají lidskými zdroji a neprodlužují úvazky zkušeným a kvalifikovaným vojákům, kterým se blíží nárok na výsluhu. Bez zdůvodnění ignorují vůli a doporučení jejich velitelů, jakož i potřebu obsadit volná systemizovaná místa, pro něž pak těžko shánějí a draze cvičí nováčky,“ píše se mimo jiné v úvodu textu. 

Voják si ve svém listu všímá novelizace zákona o vojácích z povolání. Nový kariérní řád se podle něj začal využívat tak, že se voják v armádě udrží 10 až 14 let, přitom původně dávala prý novelizace slib nové transparentní kariéry. „Proč ne déle? Protože pak by měl nárok na výsluhu. Ministerstvo obrany uvažuje zhruba tak, že když na jednu stranu zvedlo (resp. spíše jen dorovnalo) platy, tak musí jinde zase ušetřit. Výsluha nebude, ale slibem nezarmoutíš. A tak milé bojovníky vycucají po fyzické i psychické stránce a zhuntované je odkopnou jako psa,“ píše voják. Dříve to prý bylo tak, že se tito vojáci přesunuli na klidnější pozice, kde předávali své vědomosti a zkušenosti mladším. 

  • Původní text ZDE

„S novelou 221 přišli totiž velitelé útvarů o jednu velkou pravomoc, a to o prodlužování závazků. Ti samí velitelé útvarů, kteří většinou své vojáky znají, jim dnes nabídnou prodloužení. Voják s tím buď souhlasí, nebo nesouhlasí. Když souhlasí, tak se pošle jeho hodnocení a personální informace do Prahy na Ministerstvo obrany státnímu tajemníkovi. A ten jak za časů římských císařů zvedajících palec nahoru nebo dolů dá najevo, kdo ve službě zůstane a kdo ne…,“ popisuje voják. V rozhodnutí se pak jen dočtete například důvod, že není již v zájmu armády, abyste sloužili. 

„Na prodloužení závazku není právní nárok… Že u policie tohle možné není? Natož v civilu, kde vám zaměstnavatel nejvýše dvakrát prodlouží úvazek na dobu určitou a pak už musí nabídnout smlouvu na dobu neurčitou? Zatímco zbavit se vojáka kdykoli po dobu jeho kariéry, nejlépe těsně před výsluhou, je tak snadné…,“ postekl si. Když se prý velitelé za dotyčného poperou, je někdy prodloužen závazek o jeden rok. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…