Odchodné pro záchranáře je znovu na stole. Platily by ho kraje

11.02.2012 10:59

Záchranáři zřejmě získají nárok na odchodné. Základní odchodné by činilo jeden průměrný měsíční plat, nejvyšší jeho šestinásobek. V novelách zákoníku práce a zákona o zdravotnické záchranné službě to navrhla skupina poslanců ze všech sněmovních stran. Pokud bude schválena, bude znamenat zásah do rozpočtů krajů. Záchranářům by předloha zajistila také týden dovolené navíc.

Odchodné pro záchranáře je znovu na stole. Platily by ho kraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

Odchodné chtěli poslanci a po nich i senátoři včlenit do návrhu nového zákona o záchranné službě už loni. Nakonec se to ale nepodařilo. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) tehdy slíbil, že úpravu předloží co nejdříve znovu.

Nynější předloha prakticky kopíruje předchozí návrhy. Na odchodné by měli nárok záchranáři po dosažení věku 50 let, pokud v záchranné službě odpracovali nejméně 15 let. S každým rokem odpracovaným navíc by se částka zvyšovala o třetinu průměrného měsíčního platu až do mezní hranice jeho šestinásobku.

Vyplácení odchodného a dodatková dovolená podle předkladatelů "nepřevýší v první fázi částku do 50 milionů korun". Každý další rok se očekávají náklady do deseti milionů. Hradit je budou zřizovatelé záchranných služeb, tedy kraje.

Poslaneckou předlohu nyní musí posoudit vláda. Rozhodne o ní parlament.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…