Ode dneška měl díky Fialovi klesnout benzín. Takto to prý dopadne

01.06.2022 9:54

Těšili jste se na snížení cen benzínu, které od 1. června připravila vláda Petra Fialy (ODS)? Ceny ropy na světových trzích naznačují, že jste se možná těšili zbytečně.

Ode dneška měl díky Fialovi klesnout benzín. Takto to prý dopadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Dnešním dnem se spotřební daň u pohonných hmot snížila o 1 korunu a 50 haléřů. MF Dnes však upozorňuje, že si toho čeští řidiči takřka nevšimnou. Cena ropných produktů totiž v poslední době vzrostla natolik, že se zmíněná sleva u čerpacích stanic téměř neprojeví.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

„Řidiči netrpělivě vyhlíželi levnější benzin a naftu. Budou však zklamáni: čerpadláři mají zásoby dražších paliv a cena ropy na světových trzích znovu vyskočila,“ upozornil list hned v úvodu.

U paliv je to tak, že čerpací stanice musí nejprve vyprodat zásoby nakoupené za původní, vyšší ceny, a pak teprve vyrukovat s palivem nakoupeným levněji. Toto pravidlo však nezakazuje, že někdo sníží 1,5 koruny už teď. Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) očekává, že by ke snížení cen mohl přispět i konkurenční tlak mezi pumpaři.

Má to ale háček.

„Jenže do toho přišla včera z Bruselu zásadní zpráva, která může cenami benzinu a nafty výrazně zatřást. Evropská rada se dohodla na embargu na dovoz ruské ropy a ropných produktů. To znamená, že se do konce roku EU odstřihne od zhruba dvou třetin dodávek ruské ropy. Ropa po tomto oznámení přesáhla cenu 123 dolarů za barel, což je dvouměsíční maximum,“ upozornil list.

Ceny pohonných hmot tak možná dál porostou. Státní rozpočet kvůli snížení spotřební daně přijde asi o jednu miliard korun měsíčně, ale řidiči budou pořád platit vysoké ceny. Kupříkladu v porovnání s loňským červnem.

Ministerstvo financí vedené Zbyňkem Stanjurou (ODS) už celé týdny monitoruje výši marží u čerpacích stanic. To by naopak mohlo řidičům pomoct.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …