Odebrání licence ČEZ v Albánii je negativní pro vztahy s ČR, varuje Nečas

22.01.2013 20:57

Odebrání licence energetické firmě ČEZ v Albánii je negativní signál pro vztahy obou zemí, uvedl premiér Petr Nečas (ODS) v tiskovém prohlášení zaslaném ČTK. Premiér věří, že albánská vláda vytvoří podmínky pro dosažení dohody, a zabrání tak další eskalaci problému. Pro členství v Evropské unii musí Albánie prokázat, že je právním státem, dodal Nečas.

Odebrání licence ČEZ v Albánii je negativní pro vztahy s ČR, varuje Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Vztahy Česka s Albánií označil Nečas za tradičně velmi dobré a přátelské. "Postup albánských úřadů vůči ČEZ je velkým zklamáním. Základním předpokladem každé země aspirující na členství v Evropské unii je schopnost zajistit fungování právního státu a zdravé investiční prostředí včetně ochrany zahraničních investic," podotkl. Albánie podala přihlášku do EU v dubnu 2009, případný vstup nového člena schvalují všechny členské státy unie včetně ČR.

Firma by si příště měla dát větší pozor

"Společnost ČEZ má moji plnou podporu při vymáhání škod, které jí byly postupem albánské strany způsobeny," uvedl Nečas. Český stát drží ve společnosti ČEZ zhruba dvě třetiny akcií.

Albánský regulační úřad se rozhodl odebrat společnosti CEZ Shpërndarje licenci na distribuci elektřiny v pondělí s odůvodněním, že firma nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. Albánská vláda také ČEZ už v prosinci obvinila, že jí dluží miliardu dolarů (cca 19 miliard korun) na škodách, které v Albánii údajně firma způsobila. ČEZ ale tento dluh zpochybňuje.

Vedení ČEZ by mělo podle Nečase vyhodnotit zkušenosti z této rizikové investice a vyvodit důsledky vůči autorům projektu. Do budoucna by se měl management firmy vyvarovat podobných investic, uvedl premiér.

ČEZ se také potýkal se špatnou platební morálkou albánských odběratelů

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, když za zhruba 102 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun v dnešním kurzu) koupila 76 procent v tamním distributorovi. Loni se dostala do problémů, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

ČEZ se také potýkal se špatnou platební morálkou albánských odběratelů. Situace se vyhrotila loni na podzim, kdy distribuční společnost odpojila od sítě státní vodárny, aby je přinutila zaplatit dluhy za dodávky elektřiny ve výši 38 milionů eur (970 milionů korun). Soud v Tiraně ale přinutil ČEZ k opětovnému připojení podniků.

Ratingová společnost Moody's loni odhadla, že celková ztráta ČEZ za albánskou investici bude zhruba 200 milionů eur. Člen představenstva ČEZ Tomáš Pleskač nyní pro internetový deník Insider uvedl, že ztráta by měla být nanejvýš 205 milionů eur (zhruba 5,2 miliardy Kč). ČEZ ale chce část peněz získat zpět v arbitrážním řízení.

Pro podnikání ČEZ v Albánii poskytla záruku 60 milionů eur Světová banka, Insider ale dnes uvedl, že ČEZ ji možná nebude moct využít. Podle internetového deníku může záruku čerpat jen distribuční společnost CEZ Shpërndarje, nad kterou ale ČEZ v pondělí ztratil kontrolu, když albánské úřady jmenovaly administrátora, který převezme správu firmy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…