Odejděte, nebo budete viset! Ulice Bejrútu prostoupil hněv

08.08.2020 18:00

Čtyři dny po ničivé explozi v libanonském Bejrútu se ulicemi valí hněv. Rozezlení demonstranti, kteří nevěří, že vláda vyšetří výbuch ledku, jenž byl přirovnán k explozi atomové bomby, vyrazili na pochod městem. Proti nim stojí policie, která pochod brzdí za použití slzného plynu. Informuje o tom server agentury Reuters.

Odejděte, nebo budete viset! Ulice Bejrútu prostoupil hněv
Foto: Repro Youtube
Popisek: Exploze v libanonském Bejrútu

Čeští záchranáři, kteří vyrazili na pomoc do Bejrútu, se prozatím raději stáhli na základnu. Informují o tom na sociálních sítích. V ulicích města totiž houstne napětí. Lidé mají obavy, stávající vláda nedokáže výbuch vyšetřit a nedokáže se postarat o obnovu města.

Po internetu koluje petice, která žádá, aby nad Libanonem převzala na 10 let kontrolu Francie, aby vyvedla zemi z krize. Francouzi zemi ovládali jako svou kolonii po první světové válce, kdy si vítězné mocnosti dělily sféry vlivu na Blízkém východě.

Libanonci dokonce otevřeně žádali francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby jim pomohl svrhnout jejich vládu. Macron však představu, že by Francie převzala kontrolu nad Libanonem, byť jen dočasně, odmítl.

Proti rozhněvaným demonstrantům stojí policisté, kteří využívají slzný plyn. Tisíce lidí na strážce zákona na oplátku házejí kameny. Přinesli si transparenty s nápisy „Odejděte! Všichni jste vrazi!“ namířené proti vládě.

Opravdu je tady armáda?“ Jste tady, abyste nás zastřelili? Připojte se k nám a můžeme spolu bojovat s vládou,“ křičela také jedna z žen.

„Odejděte, nebo vás pověsíme!“ hrozili další protestující.

A pokud správu nad Libanonem odmítá převzít Francie, Libanonci hledají záchranné lano u OSN.  

Libanonská kataebská strana, křesťanská vlivová skupina, vyzývá všechny zákonodárce k rezignaci na mandáty, aby lidé mohli znovu svobodně rozhodnout, kdo je vyvede z krize. Kataebskou stranu podporuje radikální Hizballáh.

Úterní výbuch tisíců tun ledku zabil více než 150 lidí a dalších 6 tisíc zranil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…