Odhad výše inflace tento a příští rok? Guvernér ČNB to otevřeně řekl

07.08.2022 17:48

Základní úroková sazba po čtvrtečním jednání bankovní rady České národní banky (ČNB) zůstala na sedmi procentech; stalo se tak poprvé po sérii sedmi zvýšení. Podle guvernéra centrální banky Aleše Michla by jejich zvyšování nedávalo žádný smysl, na inflaci mají jen malý vliv, bylo nutné zvolit stabilitu, uvedl v rozhovoru pro Právo.

Odhad výše inflace tento a příští rok? Guvernér ČNB to otevřeně řekl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Aleš Michl

Michl je přesvědčen, že úrokové sazby už jsou dostatečně vysoké. „Úrokové sazby se již nacházejí na úrovni, která tlumí domácí poptávkové tlaky. Brzdí růst bankovních úvěrů pro domácnosti i firmy, brzdí tedy růst množství peněz v ekonomice,“ uvedl s tím, že proto je potřeba stabilita: „Valí se na nás samé negativní zprávy, což vyvolává strach. Centrální banka musí být teď pevnou kotvou stabilizující podmínky v ekonomice.“

Celý rozhovor najdete ZDE.

Úrokové sazby mají podle jeho slov na inflaci kvůli její povaze jen malý vliv: „Inflace je to ale hlavně nákladová. Úrokové sazby na tento typ letošní inflace mají malý vliv. Pokud by se příští rok zastavil růst cen energií, je dobrá zpráva, že podle prognózy ČNB by inflace měla klesnout do roka a půl k úrovním poblíž dvou procent,“ věří Michl.

Nasvědčuje tomu prý fakt, že brzdí růst množství peněz v ekonomice, což je známka tlumení inflace. „Nepříjemný, leč nevyhnutelný pokles reálné kupní síly lidí bude příští rok tlumit spotřebitelskou poptávku, tím pádem i inflaci,“ dodal Michl, který odhaduje, že do konce roku dosáhne inflace hodnot kolem dvaceti procent.

Další razantní zvyšování sazeb dává podle Michla smysl až v případě hrozící silné poptávkové inflace. „Letos ale inflace zrychlila hlavně kvůli nákladům, je dovezená – nedokážeme přes zvyšování sazeb snížit cenu elektřiny, plynu nebo benzínu. Při současném typu inflace je potřeba dělat něco jiného…,“ zopakoval.

V případě, že by ceny energií nepřestaly dál narůstat, je pak podle guvernéra České národní banky zastaví až velká recese, to ale nyní centrální bankéři neočekávají.

 

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…