Odhalení: Nelegální cigarety obsahují kadmium, arzén, jed na krysy a výkaly

27.11.2011 10:38

ParlamentníListy.cz přináší rozhovor s Elizabeth Allen, která pracovala mnoho let v celní a daňové správě Velké Británie. Zabývala hodnocením podvodů souvisejících s alkoholem a tabákovými produkty stejně tak i se strategiemi spotřebních daní a cel i daní v oblasti životního prostředí. Od svého odchodu ze státní správy v roce 2009 pracuje pro Mezinárodní centrum pro daně a investice (ITIC), které poskytuje poradenství v záležitostech boje proti nelegálnímu obchodu.

Odhalení: Nelegální cigarety obsahují  kadmium, arzén, jed na krysy a výkaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Jaké jsou podle vás hlavní důvody skutečnosti, že je nezákonné obchodování téměř nemožné porazit?

Podle mého názoru je nezákonné obchodování výsledkem tlaku peněz a lidské povahy. Zločinci, hlavně velké zločinecké a teroristické organizace, chtějí vydělat peníze a spotřebitelné chtějí ušetřit. Dokud budou na světě zločinci, budou využívat skutečnosti, že prodej nezákonného zboží zranitelným členům společnosti a mladým lidem, kteří nemají k takovému zboží zákonný přístup, znamená nízké riziko a vysoké zisky.

Čtěte také: Drahé cigarety a alkohol nahrávají zločincům a únikům, varují odborníci

Samozřejmě existují i další faktory, které k této situaci přispívají. Jedná se o nevyváženou daňovou politiku, vysoké rozdíly v dostupnosti mezi sousedními zeměmi, například tam, kde jsou v rámci celní unie vysoké rozdíly v HDP na hlavu a maloobchodní ceně takového legálního zboží, propustnost celních hranic a celní unie je pouze tak silná, jak silná je její nejslabší hraniční kontrola, špatně financované celní a policejní orgány s nedostatečným personálním obsazením, aktivitami vymáhání práva se špatnou meziresortní koordinací a přístupem umožňujícím pouze reagovat na již vzniklé situace, nízké tresty, nedostatek politické vůle přistoupit k účinným opatřením, například změnou zákonů, harmonizací sazeb spotřebních daní v EU, zavedením licenčních požadavků pro přepravce zboží zatíženého spotřební daní v rámci EU apod. Pokračovat bych mohla dlouho...

Jaké jsou hlavní negativní aspekty nezákonného obchodování?

Hlavním negativním aspektem jsou ohromné ztráty příjmů, například v Jižní Africe se jedná o více než 20 procent daní z cigaret, v EU pak více než 10 procent. V době hospodářského zpomalení je zvláště důležité, aby vlády dosahovaly z daní, které zákon předepisuje, maximálních možných výnosů.

K tématu: Kdo kouří, odvede státu více. Kubera si zapálil a spustil

Mezi další negativní aspekty patří podkopávání zdravotních politik, protože nezákonní distributoři cigaret cílí na oblasti hospodářského nedostatku a mládež. Neexistuje žádná kontrola kvality nezákonných cigaret a bylo zjištěno, že obsahují různé škodlivé látky jako kadmium, pesticidy, arzén, jed na krysy a lidské výkaly. Totéž platí i pro nezákonný alkohol, kde padělané výrobky a produkty domácí výroby obsahující akumulátorovou kyselinu mají na svědomí životy lidí - k tomu dochází pravidelně v celé subsaharské Africe.

Psali jsme: Povinné obaly cigaret vyvolávající zvracení. Víme, jak budou vypadat

Ani EU není imunní vůči padělanému alkoholu a výrobkům z nezákonných palíren. Zločinci se nestarají o to, komu zboží prodávají, nedbají o pracovněprávní, zdravotní, bezpečnostní ani environmentální legislativu. Často používají stejné cesty a distributory i pro další nezákonné výrobky. A jakmile je zákazník „chycen" do nezákonného obchodování, snaží se mu prodat další nezákonné výrobky - zbraně, drogy, pornografii, padělané boty, padělané hodinky a podobně. Kromě daňových a zdravotních dopadů zde vidíme nebezpečný růst zločinnosti a veřejnou toleranci toho, co je společnost vidí jako takzvaný „zločin bez obětí", byť hlavní obětí jsou ve skutečnosti daňoví poplatníci.

Není to paradoxní, že regulace ve skutečnosti omezuje pouze legální výrobce, zatímco ti, kdo se zapojují do nezákonného obchodování, mají z regulace vlastně prospěch?

Nemyslím, že by někdo vážně navrhoval, že by neměla existovat regulace alkoholu a tabákových výrobků, prostě proto, že nezákonný obchod pod regulaci nespadá. Je třeba se smířit se skutečností, že zločinci se zákony neřídí - právě proto jsou to zločinci. Ano. Legálním výrobcům vznikají náklady, aby vyhověli regulaci. A právě proto je třeba, aby se tvůrci politik snažili nalézt s legálním odvětvím porozumění ohledně toho, jak nejlépe regulovat a jaké implikace mají různé možnosti politiky pro podnikatelský sektor, stejně jako pro nezákonné obchodování.

Čtěte také: Blbost jak v RVHP? Jednotná krabička cigaret

Některé vlády investují do technologií e-government a chtějí tak zlepšit kontrolu nad obchodními toky zboží zatíženého spotřební daní. Co si o tomto trendu myslíte? Mohou taková opatření skutečně pomoci nebo je jen otázkou času, kdy začnou být obcházena i tato opatření?

Velmi fandím technologiím e-governmentu poskytujícím možnost kontroly nad daňovými výnosy. Například Systém pohybu a kontroly zboží zatíženého spotřební daní a mechanismy Vzájemné asistence by spolu s elektronickými výkazy zásob a elektronickými systémy kontroly dovozu a vývozu měly poskytovat daňové správě kompletní obrázek o tom, co se v oblasti zákonného obchodu děje. Takto by měli být správci daní a cel schopni s využitím menšího množství zdrojů kontrolovat zákonný obchod a věnovat tak více zdrojů boji s nezákonným obchodem, který bude zatlačen zcela do podzemí. Pro jakéhokoli licencovaného či registrovaného výrobce či distributora bude mnohem složitější zapojovat se současně do zákonného i nezákonného obchodování.

K tématu: Pozor. EU může prznit obaly nejen u cigaret, děsí se výrobci

Avšak tam, kde nejsou elektronické systémy adekvátní či integrované, případně kde je nedostatečná elektronická infrastruktura, což se například týká většiny Afriky, nebo kde nejsou elektronická zařízení podporována systémem rizik a reakce zavedeným v celé organizaci pro vymáhání práva, budou podmínky neadekvátní a pro zločince to bude znamenat více příležitostí k zisku, a to na úkor těch nejzranitelnějších členů společnosti. Existuje také nebezpečí, že vlády mohou brát elektronické systémy pouze jako prostředek ke krácení rozpočtů na kontrolu daňových poplatníků, aniž by byly nasazeny dostatečné zdroje na boj proti nezákonnému obchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…