Odhalení deníku. Roman nepřímo vlastnil plzeňskou škodovku

14.10.2011 7:29

Podle dokumentů, kterými disponuje MF Dnes, měl bývalý šéf ČEZu Martin Roman, ovládatat Škodu Plzeň.

Odhalení deníku. Roman nepřímo vlastnil plzeňskou škodovku
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Martin Roman

Desítky písemných dokumentů a měsíce pátrání. Deník MF Dnes zmapoval, kdo se ve skutečnosti celá léta skrýval za složitým propletencem firem a fondů, které vlastnily plzeňskou Škodu. A jak probíhaly stamilionové transakce při její koupi.

V jedné pražské kanceláři vznikl 17. února 2004 zvláštní dokument. Čtyři dobří známí a kolegové z práce uzavřeli dohodu. Týká se firmy, kterou v dokumentu označují jako společnost "C", a rozhodují, kdo bude ve firmě novým předsedou představenstva, uvedl deník.

Více o ČEZu ZDE
Kauza Škoda Plzeň

Zároveň jednomu z nich, který odchází do úplně jiné firmy, písemně slibují, že se může do čela představenstva i na místo generálního ředitele kdykoliv vrátit. A také, že se bez jeho souhlasu žádné další změny ve vedení společnosti "C" dělat nebudou. Dokument pak všichni stvrdí svými podpisy.

Dohodu podepsali tehdejší manažeři plzeňské ŠkodyHolding Martin Roman, Tomáš Krsek, Jiří Zapletal a Michal Korecký. Společnost "C" je plzeňská Škoda, která ČEZ dodává turbíny pro elektrárny. A Martin Roman o dva dny později z firmy odešel a stal se členem představenstva ČEZ.

Roman: Dezinformční kampaň

Generálním ředitelem ČEZ se Roman stal až k 1. dubnu, ale do vedení firmy, jak bylo řečeno, nastoupil už za 48 hodin po podepsání dohody se svými kolegy. Tři ostatní, tedy Zapletal, Krsek i Korecký, dokument, který jim deník předložil, odmítli komentovat.

Roman tvrdí, že jde o dezinformační kampaň. "Nikdy jsem nebyl vlastníkem ani beneficientem Škody Holding. Dezinformační kampaň tvrdící opak je pouze nástrojem k vyvinutí tlaku na společnost ČEZ, aby ustoupila požadavkům umožňujícím dodavateli uhlí vydělat o 100 miliard více na úkor ČEZ, a tedy státu," ohradil se proti tvrzení MF Dnes Roman.

Podle Romana dokumenty, které tvrdí opak, nemohou být pravdivé.

Psali jsme:
Policie se bude zabývat vztahy Romana, ČEZu a Škody 
Rada ČEZ schválila konec Romana. Místo něj nastupuje Beneš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…