Odložit splátky, omezit mzdy i personál... Restauratér chladně vypočítává, jak přežít uzavření podniku kvůli koronaviru

28.03.2020 8:51

Restauratér Dušan Jakubec se domnívá, že jediné, co v této době můžeme udělat, je přežít, odložit splátky, nezadlužovat se, jednat o snížení nájmů, omezit provozní náklady, omezit výdaje včetně mezd a počty personálu.

Odložit splátky, omezit mzdy i personál... Restauratér chladně vypočítává, jak přežít uzavření podniku kvůli koronaviru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Restaurace, ilustrační foto

Jakubec ve svém facebookovém příspěvku píše také o tom, že rozjezd bude nejspíš hodně pomalý kvůli uzavření hranic a sociální fobii těch, kdo ještě neprošli nákazou. „Ti, co sotva přežívali před pandemií, to mohou nejspíš zabalit a nepropadat do nesmyslných dluhů a ztrát, které pak hodí na dodavatele a zasadí jim zbytečnou ránu,“ dodal.

„Rozhodně však zapomeňme na pomoc od státu, který svými opatřeními gastronomii doslova šikanoval po celou dobu vlád s účastí AB a bude v tom pokračovat dál viz jeho změna legislativy současného stavu. Žádné asociace nevymůžou nic, anebo možná někdy v době, kdy už budeme v insolvencích anebo zavřený. Férový způsob pomoci od státu pro všechny stejným metrem, ať malé, nebo velké, by byla % dotace z předchozích příspěvků do státní pokladny. Platíš daně, DPH, odvody za zaměstnance, dostaneš z toho, co jsi za 3 roky odevzdal, xy % zpět na udržení provozu. Ale to se nestane, a protože velké firmy platí mnohonásobně víc, nemůžeme se divit, že je budou upřednostňovat!“ míní Jakubec.

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí
„Vzpomeňme si na začátky každého našeho provozu, kapsy prázdné z investic, ale víra v lepší budoucnost a velká chuť do nového začátku, poučme se z toho a začněme znovu! Doporučuji nastavit opatření, a to co nejdřív, a nečekat na zázrak. Propouštět? Jasně, že ano! Co je na tom špatného, když bojujeme o přežití? Každý zaměstnavatel byl několik let rukojmí zaměstnanců, jelikož neexistovali, a člověk musel mít silné nervy z nespolehlivosti a chování zájemců o práci. Na pohovory se nechodilo, do práce se nepřišlo atd... To se, doufám, zase delší chvilku nebudeme vídat a lidi budou za práci vděční a my budeme vděční za dobré lidi, které si udržíme. Dost zásadní problém přijde, že nebudeme mít pomocné síly, takže propouštět nemusíme, ale otázkou je, zda bude Čech ochoten se postavit na jinou pozici, třeba v úklidu či mytí nádobí. Položte si otázku, jak jste přežili povodně. Jaký byl u vás průběh finanční krize 2008? A jak vidíte, že zvládnete 2020? Tohle, co se stalo, je stejně bolestivé pro všechny, ale věřím, že v budoucnu začneme zase chodit na místa, kde uměli uspokojit naše chutě. Teď pomáhejme všem, kdo potřebují, a až zase otevřeme, bojujme o přežití. Držím všem palce,“ uzavřel Jakubec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…