Odposlechnuto mezi poslanci: Nečas by mohl zmizet do Bruselu

31.10.2012 12:02

Server Česká pozice se obsáhle věnuje turbulentním politickým událostem posledních dní a nevyhýbá se ani nejbizardnějším spekulacím. V rozhovoru mezi poslanci redaktoři zaznamenali mimořádně odvážný plán na odstranění premiéra Petra Nečase. Tomu by bylo přichystáno velmi lukrativní místo, kterému by nedokázal odolat. Plán vychází z úspěšné zkušenosti z nedávné historie, má však mnohé trhliny.

Odposlechnuto mezi poslanci: Nečas by mohl zmizet do Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Redaktoři serveru prý v kuloárech Poslanecké sněmovny zaslechli pozoruhodný rozhovor mezi poslanci. Z něj vyplynulo, že pro předsedu vlády Petra Nečase se v případě neúspěchu na stranickém kongresu chystá místo evropského komisaře.

Jeden z poslanců prý druhému doslova říkal: „„Podívejte se, kdy končí mandát Fülemu. Nečase vystřelí do Bruselu, tedy pokud na kongresu padne. Mohl by teoreticky ještě nějaký čas vládnout a pak se ho zbaví definitivně.“

Podle tohoto scénáře by Nečas mohl zůstat ve funkci premiéra do voleb 2014. S vidinou lukrativního postu v Bruselu by však „sekal latinu“ a poslouchal nově zvoleného předsedu.

Scénář, který by zopakoval cestu odstupujícího premiéra Vladimíra Špidly z roku 2004, má však řadu vad. Zatímco tehdy se odstoupivší premiér odebral do Bruselu okamžitě, nyní by Petr Nečas musel čekat až do léta 2014, kdy vyprší mandát současného eurokomisaře Štefana Fülleho. Na jeho dřívější rezignaci nemá v české politice nikdo páky.

Navíc je celkem pravděpodobné, že nová Evropská komise by se sestavovala až po sněmovních volbách, a to i v případě, že by se konaly až v řádném termínu. V tom případě by o české nominaci na eurokomisaře rozhodovala až nová vláda. Ta by jednak nebyla politickými dohodami současné garnitury nijak vázána, a navíc je dost nepravděpodobné, že by očekávaná vláda ČSSD vyslala do Bruselu právě Nečase, který se navíc ve vztahu k Evropské unii s jejími představami dost diametrálně míjí.

Scénář s „vykopnutím“ Nečase směrem do Bruselu se tak nejspíš řadí do kategorie mimořádně bizardních teorií. Je však zajímavou ukázkou, o čem všem se dnes v rámci politické reprezentace uvažuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …