Odštěpení poslanci VV se obávají tajných spisů, které na ně má Bárta

18.04.2012 8:40

Podle Hospodářských novin se Karolína Peake poučila z chyb Kristýny Kočí a současné štěpení poslaneckého klubu Věcí veřejných probíhá zcela jinak. Vicepremiérka se o svých plánech nesvěřovala kamarádům u kávy ani novinářům. O plánu jednala výhradně s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

Odštěpení poslanci VV se obávají tajných spisů, které na ně má Bárta
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

Na stranu Peake se proto rychle postavilo pět poslanců, jejichž jména se už minulý rok objevila mezi těmi, co spolu s Kočí měli odejít z VV. Tehdy se ale o odpadlících pouze vedly spekulace.

Hnutí vznikalo postupně. Rozštěpení ale podnítila výzva ministrům VV k opuštění vlády

„Vím, že to teď novináři srovnávají s tím, o co se před rokem pokoušela Kristýna Kočí. Já to teď ale vnímám jinak. Vychází to z reálných věcí a určitých zjištění, ke kterým došla Karolína Peake,“ komentovala v HN poslankyně Lenka Andrýsová, která se hodlá k Peake připojit.

Nevysvětlila ovšem, o jaké věci a zjištění se jedná. Plán na vytvoření nové strany byl podle Hospodářských novin urychlen těmito událostmi: Výzva ministrům za VV, aby opustili vládu. Tajné usnesení grémia požadující demisi ministra dopravy Pavla Dobeše a jeho odchod ze strany. Odsouzení Víta Bárty za uplácení už jen zpečetilo zrod klubu.

Poslankyně Jana Suchá byla se svou stranou nespokojená už od kauzy Kristýny Kočí. „Není to tak, že bychom si všichni sedli a domluvili se, že je nás už dost, a tak odcházíme. Průběžně jsme o tom spolu mluvili. Jak jsme si povídali, tak mé rozhodnutí postupně uzrálo,“ dodala v HN.

Poslanci VV se obávají Moroze. Může na ně mít složky s citlivými informacemi

Počet členů nové strany či klubu bude záviset na tlaku, který na ně bude vyvíjet protistrana vedená Vítem Bártou. Bývalý šéf klubu má k ruce bezpečnostního experta strany Michala Moroze. Jeho pravidelné hostování na poradách vedení VV straníci nahlas kritizovali. Moroz byl majitelem bezpečnostní agentury Moroz & Partner a šéf strany Radek John si ho přivedl na ministerstvo vnitra jako náměstka.

Podle HN je Moroz mezi poslanci obávanou figurou. Prý by na ně mohl shromažďovat citlivé informace a zneužívat je proti nim. Tomu může nasvědčovat i tvrzení Jaroslava Škárky, který přiznal, že si VV vedly tajné složky na politiky ostatních stran, například na zastupitele ODS na Praze 11 a 1.

Další věcí jsou nahrávky. Dnes nikdo netuší, kdo a hlavně co si mohl nahrát.

K rozštěpení může dojít i v krajských organizací VV

Hnutí Karolíny Peake ale také podnítilo dění v krajích. Rozpadl se například klub VV na Praze 3, stranu opustil bratr ministra dopravy Jan Dobeš, který je náměstkem ministra práce a sociálních věcí. 

Odchod poslankyň Andrýsové a Navrátilové zahýbal s olomouckou organizací, odkud pocházejí. „Musíme počkat, zda se jedná o obchod, nebo zda jde o ideologii. Já už dneska na ideologii nevěřím,“ reagoval na rozhodnutí obou političek předseda VV v Olomouckém kraji Jiří Kohout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…