Odvážný kandidát do Senátu kritizoval Babiše a slíbil, že pozve papeže Františka, bude-li zvolen

21.08.2014 20:54

Smělé plány má kandidát na senátora z Uherskohradišťska. Alessandro Alagia, původem Ital, je velmi úspěšný podnikatel, který vlastní i zámek Ořechov. Teď se ale rozhodl, že pomůže změnit politickou scénu směrem k poctivosti a sociálnímu uvažování. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také zkritizoval nový služební zákon. „Je to hnus. Babiš si obsadí pozice svými lidmi a pak nebude možné tyto osoby vyměnit,“ uvedl Alagia.

Odvážný kandidát do Senátu kritizoval Babiše a slíbil, že pozve papeže Františka, bude-li zvolen
Foto: Archiv AA
Popisek: Alessandro Alagia

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Kdy jste se rozhodl, že byste chtěl jít do politiky? Určitě byl nějaký moment pro vás klíčový…

Vždycky mě politika zajímala a byl jsem aktivní už v mládí v Itálii, tady v Česku jsem spolupracoval s italskou ambasádou a organizoval různé kulturní akce. Zlom pro mě ale nastal, když jsem si uvědomil, že politici jsou schopní se věnovat občanům jen do určité míry a často nepomáhají vůbec, pokud nemají na dané věci vlastní osobní zájem. Uvedu vám konkrétní případ. Kontaktoval jsem ministra zdravotnictví před více než třemi měsíci. Chtěl jsem, aby přijel k nám do Uherského Hradiště, aby diskutoval s lékaři a měli jsme možnost společně řešit problémy, které nás na Slovácku trápí. Slíbil mi, že určitě přijede. Už tři měsíce mi není schopný říct termín, kdy by nás mohl navštívit. Právě v takovém chování vidím problém. Kdybych byl senátorem, měl bych větší šanci na úspěch, třeba i v tomto konkrétním případě. S tím souvisí i důvod, proč kandiduji jako nezávislý. Vedení strany by mi mohlo zablokovat mé iniciativy a jako nezávislý budu mít volné ruce.

Vás navrhla na senátora Vize 2014. Nebude vás omezovat?

Vize 2014 si neklade žádné podmínky, neplatí mi kampaň a já nemám vůči nim žádné závazky. Pouze mě navrhli.

Kandidujete i do zastupitelstva?

Kandiduji pouze na senátora, protože takové práci se musí člověk věnovat sedm dní v týdnu, 24 hodin denně. Práce senátora je dobře zaplacená, tak proč by měl člověk hledat další činnost navíc, nebo ji zanedbávat.

Všimla jsem si, že se setkáváte s občany a na svém webu máte v plánu další a další akce. Jak lidé reagují?

Lidé jsou nejdřív nedůvěřiví, ale pak vždycky pochopí, že to myslím vážně a nemám žádné postranní  úmysly. Když uvidí, jak se chovám, tak si uvědomují, že nejsem žádný nafoukaný politik nebo boháč. Oceňují, že jdu mezi lidi, jsou překvapení, že mám zveřejněné telefonní číslo i na volebních letácích. Diví se, že jim vezmu telefon a odpovídám na e-maily. Když je člověk podnikatel, může zamítnout schůzky a nebrat telefon, ale politik má být pro lidi a proto jim musí odpovídat.

Neobáváte se toho, že budou mít lidé pocit, že nebudete chápat jejich problémy, když jste původem Ital?

Věřím tomu, že ne. Jsem sice původem z Itálie, ale už jsem v České republice něco dokázal. Do Česka jsem přijel doslova jen s jednou taškou. Nevím, jestli jste takovou situaci zažila, ale ze začátku jsme s manželkou chodili nakupovat s kalkulačkou. Museli jsme si vždycky dobře spočítat, co můžeme koupit a na co už nemáme peníze. Zažil jsem v životě nejrůznější situace. Je pravda, že lidé mají obavy a myslí si, že chci kandidovat například pro peníze. Když jim ale na všechny jejich dotazy odpovím, pochopí, že to není pravda. 

Zpočátku jste v České republice podnikal na trhu s mobilními telefony, v současné době se zaměřujete na trh s nemovitostmi. Jste také majitelem zámku v Ořechově. Jak se vám to podařilo?

Důležitá je poctivost a odvaha. Vždycky říkám, že když člověk něco skutečně chce, tak toho dosáhne. Zkusím vám vysvětlit své chování opět na jednom příkladu. Mám velmi rád herce Karla Rodena a tak jsem mu napsal e-mail, že ho zvu na večeři. Zazvonil telefon a pan Roden řekl, že přijede. Devadesát procent lidí by takový e-mail nenapsalo. Každý má dopředu předsudky a obává se negativních reakcí. Pokud bych se dostal do Senátu, napíši do Vatikánu, kde mám kontakty a pozvu k nám papeže Františka na příští Cyrilometodějské slavnosti na Velehradě. Když tyto věci říkám, řada lidí si pomyslí: „To je blázen.“ Ale musíme i takové věci zkoušet. Uvědomuji si, že někdy riskuji. Když jsem koupil zámek Ořechov, byla to ruina, ale člověk musí trochu riskovat, jinak ničeho nedosáhne. Měl bych ale ještě připomenout, že když jsem přijel do České republiky, sedm let jsem jenom pracoval a neměl jsem jediný den volna.  

Na svém webu píšete, že jste se rozhodl kandidovat, protože nesouhlasíte se stávajícím vývojem situace v České republice. Co vám nejvíc vadí?

Nemáme v politice žádné osobnosti a chybí politická čistota. Vláda nemá správnou sociální politiku, protože i přes své proklamace ve skutečnosti nepomáhá chudým nebo starým lidem. Nemají vizi, jak pomoci mladým rodinám. Nenávidím exekutory a myslím si, že zákony jsou pro ně šité na míru. A co dělá naše vláda? Jen stále mění a mění legislativu. Vadí mi také nastavení služebního zákona. Je to hnus. Babiš si obsadí pozice svými lidmi a pak nebude možné tyto osoby vyměnit. Navíc je pro mě absolutně nepřijatelné a neuvěřitelné, že ministr financí vlastní velké podniky. Já se chci ale zaměřit na regionální politiku. Chápu, že nemohu tady sám dělat nějakou revoluci, ale třeba časem mé názory pochopí více lidí.

Každopádně vaše čeština ještě není  úplně ideální. Hodláte s tím něco dělat?

Jsem jako Schwarzenberg (smích). A teď vážně. Číst umím výborně, s psaním už je to horší, ale mám spolupracovníky, kteří mi dokáží pomoct, kdykoliv potřebuji. Co se týká mluveného projevu, uznávám, že se ještě musím učit. Hovořím moc rychle, což jste si všimla. Pokud se dostanu do Senátu, bude nutné, abych si češtinu zlepšil. Už se mi nabízejí učitelé. Na druhé straně umím výborně italsky a anglicky.

Jaká byla situace v Itálii, když jste se rozhodl odstěhovat?

V Itálii zvyšovali daně a veškeré poplatky byly velmi vysoké. Člověk sice může pracovat jako zaměstnanec, ale pokud máte nějaké vize, chcete je realizovat a začít podnikat, tak v Itálii nemáte šanci. Zákony jsou velmi nepřijatelné a některé bych dokonce označil za nesmyslné.

Alessandro Alagia se narodil  23. 2. 1968 v Miláně. Od roku 1993 má trvalé bydliště v České republice. Má dvě občanství, české i italské. V Itálii pracoval jako pouliční prodavač, elektrikář i zedník. Později se zabýval organizováním kulturních akcí a propagací. V České republice podnikal na trhu s mobilními telefony, v současné době se zaměřuje na trh s nemovitostmi, pronájmy a poradenství v podnikatelské sféře. Je majitelem zámku v Ořechově, který v roce 2007 koupil jako zchátralou stavbu. Objekt, který nechal opravit, využívá k bydlení a pořádání kulturních akcí pro veřejnost. Působil jako poradce ministra pro místní rozvoj. V současné době je poradcem Asociace krajů ČR pro zahraničí. Aktivně spolupracuje s Italským velvyslanectvím v Praze v záležitostech aktivit italských občanů na Moravě včetně podpory turistiky a mezinárodních vztahů. Zúčastnil se několika zahraničních misí, při kterých došlo k úspěšnému navázání italsko – české spolupráce mezi podnikateli. Má silné vazby s katolickou církví a v dubnu 2013 zorganizoval oficiální návštěvu Mons. Maria Celliho v České republice, předsedy Papežské rady pro sdělovací prostředky, díky němu rozhodl papež o vyslání zástupce Vatikánu na Velehradské slavnosti. Do Senátu kandiduje ve volebním obvodu Uherské Hradiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…