Odvolací soud projedná Zemanovy výroky o novináři Peroutkovi

02.07.2020 6:20

Pražský městský soud dnes projedná odvolání ve sporu vnučky novináře Ferdinanda Peroutky s ministerstvem financí. Pře se týká výroků prezidenta Miloše Zemana, který mimo jiné tvrdil, že Peroutka napsal v časopisu Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“. Obvodní soud loni žalobu zamítl s tím, že projev hlavy státu nemůže být nesprávným úředním postupem, za který nese odpovědnost stát.

Odvolací soud projedná Zemanovy výroky o novináři Peroutkovi
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Partii.

Výroky o Peroutkovi pronesl Zeman v lednu 2015 na konferenci k výročí konce holokaustu. Později dodal, že zmíněný článek viděl na vlastní oči. Hradu se však text nepodařilo dohledat a podle historiků neexistuje. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová původně zažalovala prezidentskou kancelář a justice jí právo na omluvu částečně přiznala. Po zásahu Nejvyššího soudu však žena musela žalobu přesměrovat na ministerstvo financí. Domáhá se omluvy.

Proti loňskému zamítavému verdiktu se odvolala nejen Kaslová, ale i Zeman, který je na vlastní žádost vedlejším účastníkem sporu. Vadí mu, že mu soud přiznal jen deset procent z požadovaných nákladů na právní zastoupení.

V obdobném sporu dal letos pražský městský soud za pravdu bývalému Zemanovu poradci Zdeňku Šarapatkovi, kterému se má stát omluvit za nepravdivý prezidentův výrok. Soudci tehdy uvedli, že za úřední postup se pokládají i širší aktivity prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…