Odvolací soud projedná žádost Bartáka o omluvu kvůli pandurům

15.10.2013 6:10

Pražský vrchní soud dnes znovu projedná žalobu exministra obrany Martina Bartáka na vydavatelství Mafra a novináře Janka Kroupu a Tomáše Syrovátku. Barták požaduje omluvu za článek z roku 2010, který se týkal nákupu obrněných transportérů Pandur. Soud mu původně nárok na omluvu přiznal a omluva vyšla v novinách, verdikt ale následně zrušil Nejvyšší soud.

Odvolací soud projedná žádost Bartáka o omluvu kvůli pandurům
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Bartákovi vadí zveřejněný rozhovor redaktora Mladé fronty Dnes s rakouskými exmanažery zbrojařské firmy Steyr. Reportér v v otázkách opakovaně zmiňoval Bartákovo jméno. Podle žaloby na ochranu osobnosti tak text vyvolával dojem, že existují informace a případné důkazy o tom, že Barták v souvislosti s uzavíráním smlouvy o nákupu pandurů přijal úplatek.

Podle Nejvyššího soudu pražský vrchní soud v rozsudku nevysvětlil, proč upřednostnil právo na ochranu osobnosti před právem na svobodu projevu a právem na informace, a to i přesto, že v tématu článku lze vidět veřejný zájem. Výrok vrchního soudu je prý navíc částečně nesrozumitelný.

V souvislosti s nákupem pandurů stíhá policie Marka Dalíka, blízkého spolupracovníka expremiéra Mirka Topolánka. Barták čelí obvinění z korupce u jiné armádní zakázky - údajně požadoval úplatek přes 80 milionů korun od představitelů Tatry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…