Odvolaný ředitel Němeček: Vláda bez důvěry si vyřizuje účty

09.02.2018 14:25

Vláda bez důvěry si podle odvolaného ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka (ČSSD) vyřizuje účty. Důvody k jeho odvolání, které uvedlo Ministerstvo zdravotnictví, jsou podle něj „lži, kecy a účelovka“, napsal bývalý ministr zdravotnictví na Twitteru. Ministerstvo dnes informovalo o Němečkově odvolání v tiskové zprávě, ten se to prý dozvěděl z médií. Zprávu přinesla ČTK.

Odvolaný ředitel Němeček: Vláda bez důvěry si vyřizuje účty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Herman a Svatopluk Němeček

„K dnešnímu dni jsem byl prostřednictvím televize odvolán naším SuperStar ministrem. Na uvedené důvody mohu odpovědět slovy jeho šéfa: lži, kecy a účelovka. Vláda bez důvěry si prostě vyřizuje účty. Lacino se nedám,“ napsal Němeček na Twitteru. Zdravotnickému deníku řekl, že zvažuje i právní kroky.

Dodal, že do dneška od ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) ani od jiných představitelů úřadu neslyšel žádné vyjádření nespokojenosti se svojí prací. „Jedná se o pokračování politicky motivované čistky,“ uvedl Němeček.

Své odvolání považuje za účelové a bezdůvodné. Nemocnice podle něj v loňském roce vykázala rekordní hospodářský výsledek, zisk 111,2 milionu korun. Ministrova slova o „odborné destabilizaci“ nemocnice podle Němečka poškozují její dobré jméno.

Předseda KDU-ČSL a Němečkův bývalý kolega z koaliční vlády Pavel Bělobrádek dnes ČTK sdělil, že ministr může odvolat ředitele fakultní nemocnice kdykoliv. „Ovšem při rekordním zisku FN to opravdu vypadá spíše na osobní mstu, protože se Andrej Babiš svojí nenávistí k němu nikdy netajil,“ dodal.

Ministerstvo uvedlo, že důvodem Němečkova odvolání bylo manažerské selhání vedoucí k odborné a personální destabilizaci nemocnice, umělé navyšování hospodářského výsledku a střet zájmů, protože Němeček, bývalý ministr zdravotnictví, působil také ve vedení nemocnice v Bohumíně. Němeček podle ministerstva také vyváděl lukrativní obory do soukromých rukou.

Působení v bohumínské nemocnici mu tehdejší ministr zdravotnictví před rokem povolil, řekl Němeček Zdravotnickému deníku. Působil tam na 0,2 úvazku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…