Odvolávám, co jsem neodvolal, a slibuji, co jsem neslíbil. Hejtmano-senátor Červíček v akci

14.02.2021 15:39

Místo aby hejtmani jednoznačně řekli, co pro své kraje společně požadují, vypadaly poslední dny spíše jako hra na slepou bábu. Zástupci krajských samospráv prohlášeními glosovali a překřikovali jeden druhého, aby nakonec svorně uznali, že Babišova vláda má pravdu a pokračování nouzového stavu je nezbytné.

Odvolávám, co jsem neodvolal, a slibuji, co jsem neslíbil. Hejtmano-senátor Červíček v akci
Foto: hns
Popisek: Martin Červíček

Typickým příkladem politika, který otáčí tak, jak je potřeba, se stal například hejtman sídlící v Hradci Králové, tedy senátor ODS Martin Červíček. Ten ještě ráno redakcím rozesílal své domněnky o tom, co je potřeba udělat pro prodloužení nouzového stavu.

„Ke společnému konsenzu ve smyslu požádání o nouzový stav na čtrnáct dnů může dojít za předpokladu, že současná opatření doznají smysluplných úprav, premiér se setká v Poslanecké sněmovně se zástupci opozice, aby bylo zřejmé, že přijaté resumé bude akceptováno i Sněmovnou a nedojde k jeho napadení, a bude projednán pandemický zákon, jenž by měl nahradit současný krizový, který je v tuto chvíli spíše politickou fraškou než účelnou legislativou.“

Červíček v tu chvíli zřejmě zapomněl, že podobný maraton by v současných poměrech trval klidně i řadu týdnů.

A proto už odpoledne po čtrnácté hodině změnil postoj a novinářům pro změnu sdělil, že pokračování nouzového stavu je nezbytné. Na své vlastní podmínky o jednání všech se všemi zapomněl.

„S přihlédnutím k této skutečnosti, a zejména proto, že nemůžeme dopustit kolaps zdravotnického systému, jsme se na bezpečnostní radě kraje shodli na tom, že zatím nelze výrazněji rozvolňovat. Současně také není možné, aby napříč kraji platila různá opatření. Proto se připojíme k dalším krajům a o nouzový stav zažádáme na čtrnáct dnů,“ uvedl.

Na Královéhradecku jen za posledních sedm dnů přibylo 5 594 nakažených osob s covidem-19 a nemocnice jsou na hraně kapacit.

„Dále chceme uvolnění v oblasti obchodu a služeb za dodržení jasně stanovených hygienických podmínek. To by mělo být v nejbližších dnech upřesněno a stanoveno. Stejné by to mělo být s kulturou a venkovním amatérským sportem,“ doplnil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Ten taky potvrdil, že vláda v tuto chvíli neuvažuje o zrušení zákazu nočního vycházení. Naopak má být již od pondělí zrušeno omezení úředních hodin institucí veřejné správy.

Rada Asociace krajů České republiky (prohlášení):
 
1. Konstatuje, že odpovědnost za zvládnutí krizové situace je především na vládě ČR, žádost o nový nouzový stav považujeme za zcela mimořádný krok, který nesmí být dlouhodobě zneužíván k zásahu do práv a svobod lidí. Proto navrhujeme vyhlášení nového nouzového stavu (NS) jen na dva týdny a vyzýváme parlamentní politické strany k dohodě na dalším postupu.
 
2. Konstatuje, že NS je výjimečný nástroj krizového řízení, proto AKČR vyzývá vládu ČR k urychlenému projednání návrhu nového pandemického zákona v co nejkratší možné legislativní lhůtě.
 
3. Souhlasí s návrhem, aby postupný návrat do škol začal v termínu od 1. 3. 2021, nejprve žáci a studenti posledních ročníků a následně další ročníky. A vyzývá vládu ČR, aby NS využila především pro zajištění těchto kroků.
 
4. Vyzývá vládu ČR, aby při otevření škol došlo k zařazení pedagogických pracovníků a dalších zaměstnanců škol a dalších školských zařízení do očkovací strategie a zajistila jejich registraci do CRS od 1. 3. 2021.
 
5. Vyzývá Ministerstvo zdravotnictví, aby vzalo na vědomí návrhy AKČR na další kultivaci krizových opatření a navrhlo jejich postupné zavedení v závislosti na vývoji epidemie zejména v oblasti obchodu a služeb kultury a amatérského sportu, a to v co nejkratším termínu za přesně definovaných protiepidemických opatření.
 
6. Vyzývá vládu ČR, aby do 1. 3. 2021 zajistila podmínky pro samotestování ve firmách včetně finanční podpory a vytvoření jasných podmínek pro firmy. AKČR vnímá testování zaměstnanců ve firmách jako zásadní krok pro zlepšení pandemické situace.
 
7. Souhlasí se zrušením omezení úředních hodin institucí veřejné správy od 15. 2. 2021.
 
8. Vyzývá vládu k pravidelným týdenním jednáním o krizových opatřeních s AKČR a všech plánovaných změnách v nich v pravidelných desetidenních periodách a vždy vyhodnocování na základě vývoje počtu pacientů na JIP a ARO.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…